18 September 2020
Home / Speculații / Socialiștii vor să aibă timp liber și bani

Socialiștii vor să aibă timp liber și bani

Din articolul “Beyond Happiness and Satisfaction: Toward Well-Being Indices Based on Stated Preference”, în curs de publicare în American Economic Review.

Liberals vs. conservatives

Problema relației dintre virtuți și orientarea ideologică este extrem de interesantă și profundă, iar aici nu-mi propun să trec dincolo de nivelul intuițiilor.

De exemplu, mi se pare că socialismul nu prea rimează cu modestia, cumpătarea, hărnicia etc. Aceste calități se regăsesc mai degrabă la persoanele care economisesc și acumulează avuție, iar acestea vor fi predispuse să respingă impozitarea și intervenția statului.

Este clar că cei care se dedau plăcerilor sunt intempestivi, „trăiesc clipa” și nu apreciază importanța “termenului lung”, implicit a dezideratelor care se pot realiza doar lent – precum creșterea copiiilor și viața în familie. Socialistul este revoluționar prin definiție, vrea ca obiectivele sale să fie atinse rapid și, la limită, prin orice mijloace. Capitalistul nu a făcut niciodată vreo revoluție și, deși poate fi în egală măsură ambițios, este mai degrabă temperat decât exaltat.

Dar lucrul care personal mă enervează cel mai mult la socialiști este că vor să intre cu bocancii în viața mea, dictându-mi – sub pretenția de a face un bine întregii societăți – câți bani să câștig, ce să mănânc și cu cine să vorbesc. Eu nu vreau să impun nimic nimănui, în afară de regula de a fi lăsat în pace. Iubitorii de capitalism și libertate au un sens al intimității, care se potrivește cu familia și cu ideea de dezvoltare personală și care lipsește socialiștilor. Nu este de mirare că socialistul consecvent ar pune totul la comun, inclusiv nevasta, și ar penaliza pe oricine iese din rând.

A propos și de leapșa cu cele mai importante crăți citite în viață, care circulă în aceste zile pe Facebook, “Crimă și pedeapsă” reprezintă, în opinia mea, o critică adusă keynesismului care depășește 99% din cărțile tehnice scrise pe acest subiect. Bine, îmi dau seama că observația asta este inutilă pentru socialiști; socialistul autentic nu citește prea mult, asta este o pierdere de timp pentru el, îl blochează de la realizarea adevăratelor idealuri; în consecință, pe socialistul autentic îl vom găsi mai repede la un miting în centrul orașului, la șefia parlamentului sau a guvernului decât în vreo bibliotecă.

1 Shares
Share
Tweet
Share