4 December 2020
Home / Observații / Socialiștii între ei: Venezuela asmute procuratura pe un economist de la Harvard

Socialiștii între ei: Venezuela asmute procuratura pe un economist de la Harvard

De Nicolas Maduro v-am povestit. Este fantasticul președintele socialist al Venezuelei, care a mutat Crăciunul din cauza inflației și a lăsat țara fără hârtie igienică și care, mai nou, vrea să le ia amprente cetățenilor când intră în magazine să-și facă cumpărăturile, pentru a-i verifica pe calicii care cumpără prea mult. Despre Ricardo Hausmann nu v-am mai povestit, dar este unul dintre numeroșii profesori socialiști de la Harvard, din întâmplare venezuelean. Ei bine, Maduro i-a cerut procurorului general să ia măsuri împotriva lui Hausmann, pentru că acesta a declarat că Venezuela ar trebui să-și recunoască insolvența și, drept urmare a acestei declarații, prețul bondurilor emise de guvernul lui Maduro s-a dus pe tobogan.

Paper

Declarația lui Hausmann nu e întâmplătoare. Hausmann, care a fost ministrul planificării înainte să ajungă la putere socialiștii adevărați, puri și autentici, știe câte ceva despre cum se face politica în Venezuela. Maduro l-a acuzat pe Hausmann că este un „asasin economic” și un „nelegiuit” care vrea să izoleze țara față de restul lumii. În replică, Hausmann a răspuns că aceasta este „reacția despotică a unui bandit tropical”.

Palpitant. Mă întreb oare cum se face că presa mainstream, tehnocrații, analiștii și experții, renunță în momente de acest gen la obiceiul lor tradițional de a spune că adevărul se află undeva la mijloc? Vai, vai, sunt șocați cu toții… Imi amintesc cum, cu ani în urmă, primul ministru al Malayeziei îl acuza pe Soros că vrea să ducă bursa de râpă. Și atunci lumea se întreba perplex-deontologic: chiar așa, cum să ducă Soros bursa de râpă?!

1 Shares
Share
Tweet
Share