14 August 2020
Home / Articole / “Și acum ce cerem?” Știu și eu… poate un model de țară?

“Și acum ce cerem?” Știu și eu… poate un model de țară?

709 Shares

O adunare politică nu ar trebui să se comporte ca mulțimea strânsă la un meci de fotbal. Pe stadion are sens să arunci cu “Huo arbitru!”, “Dă-l afară pe ăla!”, “Bagă-l pe ălălalt”, “Demisia!” etc. Are sens să cânți, să faci valuri, să urli cu goarna. Dar o adunare politică ar trebui să aibă un scop mai elevat și, deci, alte maniere. La noi nu e nici o diferență între cele două tipuri de manifestații, de asta vedeți în piață protestatari de profesie care mână turma precum șeful de galerie, de asta chiar sunt prezente acolo galeriile echipelor de fotbal. La manifestația politică totul se rezumă la “Jos ăla!”

Bun, și după ce ăla își dă demisia, ce? Stăm și ne scărpinăm invers întrebând:

Costi

Mulți din cei cu care m-am întâlnit azi m-au întrebat: “Și acum ce facem?” A fost întrebarea zilei.

Răspunsul? Trebuie să face ceea ce trebuia să facem și ieri, anume să discutăm serios, nu să scandăm lozinci. E clar că dispariția unui politician sau chiar a mai multora nu schimbă datele problemei. Lumea sesizează asta, chiar dacă nu o conștientizează explicit. Problema este sistemul, nu omul – de asta lumea este dezorientată chiar și atunci când acțiunea sa colectivă își atinge obiectivul asumat: îndepărtarea lui X de la putere.

Lenin

Sistemul este setul de reguli după care merge viața în societate. Este setul de instituții care ne modelează comportamentul. Vrem alt sistem? Atunci trebuie să schimbăm aceste instituții. Acesta ar trebui să fie obiectul oricărei adunări politice.

Hai să reformulez, simplificând un pic. Societatea are nevoie nu de conducători-model (Albă ca Zăpada nu există), ci de un model de țară. “Vreau o țară ca afară”, suna un cântec foarte popular la vremea lui. Ei bine, dar cum să avem o țară ca afară? Forțând clasa politică să ia acele măsuri care, liberalizând viața economică, să propulseze nivelul de trai rapid în sus. Pentru toată lumea. În esență ne trebuie o guvernare liberală. Dar cum s-o avem? Invitat fiind la un congres al M10, aminteam vorbele unui înțelept:

„Expresia <<Guvern liberal>> este o contradicție în adaos. Guvernele trebuie să fie forțate să adopte liberalismul prin opinia generală a oamenilor; că ele ar putea adopta o conduită liberală de bunăvoie, asta este o iluzie.”

Scopul manifestațiilor politice ar trebui să fie tocmai acesta: forțarea clasei politice, indiferent din cine este ea formată, să guverneze în stil liberal.

Concret, ca să nu vă plictisesc:

  • Lumea e suparata pe Biserica. Pai atunci hai sa ceara stoparea finantarii cultelor de la buget si terminarea reformei proprietatii in ceea ce le priveste.
  • Se striga Jos plagiatorii. Pai atunci hai sa ceara stoparea finantarii scolilor si orientarea banilor publici catre elev, preluarea scolilor in proprietate de catre comunitati etc. Daca oamenii sunt virtuosi iar politicienii sunt corupti, atunci hai sa lasam educatia la mana parintilor, a comunitatilor, nu a inspectoratelor, ARACIS, comisiilor de etica de prin minister etc.
  • Vrem eradicarea coruptiei. Păi atunci hai să vedem exact ce determină economia subterană. Nu trebuie să inventăm roata, a spus-o chiar Mugur Isărescu: “Ca să supraviețuiești în România ai o singură șansă: evaziunea fiscală.”
  • Vrem politicieni responsabili și o mai mare grijă în cheltuirea banului public. Atunci ce ziceți de modelul Elveției, despre care vorbește de ani de zile Dan Mașca? Hai să cerem descentralizare reală.

Și așa mai departe. Hai să discutăm lucruri serioase, hai să strigăm lucruri serioase, nu doar “X, hai la brutărie!” Ne dăm intelectuali, dar nu dezbatem nimic concret. Ne place sa considerăm că protestararii sunt floarea României, dar ce idei răsar din piață? Cu ce învățăminte pleacă lume acasă, după miting? Ce învățăminte bagă la cap politicienii?

Faptul că piața nu discută lucruri serioase, principii de guvernare, modele de țară, reprezintă tocmai motivul eșecurilor succesive pe care le-au avut toate protestele și toate rundele de alegeri. Pentru că oamenii s-au schimbat, dar stilul de guvernare a rămas același. Lumea s-a plictisit și acum vrea “Jos toți!” În zadar, nimic bun nu va rezulta, pentru că lumea nu are o pretenție de substanță de la cei care urmează să vină. Iar politicienii care vor veni se vor ridica exact la standardele impuse de protestatari… Ca pe stadion.

709 Shares
709 Shares
Share
Tweet
Share