28 October 2020
Home / Ce face statul? / Sfârșitul pensiei, ultimul om

Sfârșitul pensiei, ultimul om

S-a decis. Bărbații și femeile vor incepe să primească pensie de la stat după vârsta de 65 de ani.

Un om normal lucrează 40 de ani, timp în care cotizează o treime din venit. Dacă această cotizație ar fi uitată într-un seif, ea ar asigura 12 ani de salariu gratis, după împlinirea vârstei de pensionare. Prin urmare, grație sublimului sistem public de pensii românii ajung să recupereze un sfert din cotizația vărsată de-a lungul timpului. Despre acest lucruri v-am vorbit aici.

Dar cum matematica e distractivă, lucrurile pot fi puțin mai nuanțate.

Dacă puneți sub saltea 1000 de lei anual atunci peste 40 de ani veți avea 40 000 de lei.
Dar dacă investiți anual 1000 de lei cu o rată a dobânzii de 10% atunci peste 40 de ani veți avea 532 111 de lei (aveți tabelul mai jos). Adică de 500 de ori investiția anuală.

Revenind la ce ne doare, este ciudat să prezumăm că banii economisiți pentru pensie vor fi puși sub saltea. Mai degrabă ei vor fi investiți. Un om care investește o treime din salariu (presupunem că salariul rămâne constant pe parcursul vieții active) timp de 40 de ani cu o rată a dobânzii de 10% ar avea la sfârșitul perioadei o sumă care echivalează nu cu circa 12 ani de salariu, ci cu circa 150 de ani de salariu.

Deci, după o viață de muncă, în condițiile precizate de dobândă, ar trebui să mai trăim încă 150 de ani încasând același venit pe care îl câștigam când munceam sau, dacă preferați, încă 300 de ani primind o pensie reprezentând jumătate din salariu.

Speranța medie de viață a românilor este 72 de ani. La momentul angajării tânărul știe că va mai trăi 7 ani primind pensie, adică aproximativ 3 ani de salariu. Din banii pe care românii i-ar putea avea dacă i-ar investi independent se mai aleg cu 2%. Trăiască legea pensiilor!

P.S. Pentru curioși: iată câți bani adunăm în timp dacă investim anual 1000 de lei cu un randament de 5%, 10% sau 15%

 

 

3 Shares
Share
Tweet
Share