24 October 2020
Home / Articole / Sectorul privat a fost muls și în 2014: cu 1,4% din PIB

Sectorul privat a fost muls și în 2014: cu 1,4% din PIB

Ionuț Bălan ne reamintește un lucru pe care apologeții guvernării Ponta îl trec cu vederea: sectorul privat a strâns cureaua și în 2014. Este simplu, am spus de nenumărate ori: dacă statul are deficit, atunci el trebuie să și-l acopere fie prin stoarcerea de resurse a sectorului privat fie prin atragerea de resurse din străinătate. Poanta este că din străinătate nu am prea atras bani, în ciuda bla-bla-ului oficial cu îmbunătățirea credibilității României etc. etc. Astfel că populația și firmele au suportat deficitul bugetar, fiind nevoite să-și restrângă cheltuielile. În consecință, dacă vrem să punem o etichetă situației de anul trecut, atunci aceasta ar trebui să fie “austeritate”. Simplu.

Iar dacă nu mă credeți, atunci să ne reamintim ce zicea fostul ministru al bugetului Liviu Voinea (în februarie anul trecut) referitor la 2013:

“După cum se vede, anul trecut am încheiat cu un deficit de cont curent de 1% din PIB şi cum deficitul bugetar a fost de 2,5% din PIB rezultă că sectorul privat s-a contractat cu 1,5% din PIB.”

Și acum să actualizăm declarația cu datele pe 2014. Ar trebui să sune după cum urmează:

“După cum se vede, anul trecut am încheiat cu un deficit de cont curent de 0,47% din PIB şi cum deficitul bugetar a fost de 1,83% din PIB rezultă că sectorul privat s-a contractat cu 1,36% din PIB.”

Pam-pam! Nu este asta o știre? De ce nu se postează la Gazeta de Realizări a Guvernului a.k.a. Ziarul Financiar?! Cum de își permit formatorii de opinie să nu extrapoleze declarațiile din trecut ale corifeilor guvernării?!

Deficit

Hmm… probabil fiindcă nu sună bine, fiindcă “nu trebuie speriat mediul de afaceri”, fiindcă pe goarnă trebuie să curgă râuri de propagandă.

Să nu ziceți că nu v-am spus, prognoza Comisiei Europene este că sectorul privat va continua să strângă cureaua până în 2016.

1 Shares
Share
Tweet
Share