8 April 2020
Home / Articole / Se repetă istoria ţintirii greşite a deficitului bugetar?

Se repetă istoria ţintirii greşite a deficitului bugetar?

Trăim în era anticipărilor descrescânde privind deficitul şi al promisiunilor crescânde privind stăpânirea lui. Ultima dovadă: Mihai Tănăsescu a declarat că FMI ar putea reveni asupra ţintei de deficit bugetar convenită cu România, în condiţiile în care creşterea economică a fost revizuită în jos. Acum nu mai pare atât de important să atingem ţinta de deficit de 5,6% din PIB, ci „să menţinem trendul de descreştere a deficitului bugetar chiar dacă va avea loc o creştere uşoară a deficitului”.

Istoria planificării deficitului bugetar seamănă din ce în ce în ce mai mult cu povestea de anul trecut, când acelaşi deficit a fost rectificat în mod repetat. Cu cât ţinta de deficit era mutată mai sus, cu atât promisiunile guvernului de a lua măsuri mai ferme de stăpânire a lui erau mai mari – fără a fi mai serioase. De fapt, episoadele de rectificare succesivă a deficitului şi succesiunea promisiunilor de însănătoşire a finanţelor publice nu reprezintă altceva decât o comedie de… moravuri uşoare, pentru că “filmul” se toarnă pe banii contribuabililor.

Nu pot uita reacţia FMI de anul trecut când, confruntat cu degringolada cheltuielilor publice, practic a spus guvernului: Dacă nu luaţi nicio măsură, deficitul bugetar va fi 8%, dacă luaţi măsurile pe care vi le propunem, deficitul va fi 7,5! Asta spune tot despre “intransigenţa” Fondului şi constrângerile bugetar “tari” la care supune guvernul. Curând după acest moment, pentru a spulbera şi convingerile celor mai naivi (care încă credeau că FMI ne aşteaptă cu nuieluşa la colţ dacă nu ne purtăm frumos) FMI a acceptat să vireze bani pentru plata salariilor şi pensiilor.

Ce a înţeles guvernul din cele întâmplate? Exact ce trebuia să înţeleagă. Spune Mihai Tănăsescu:
“În ceea ce priveşte posibilitatea depăşirii ţintei de deficit bugetar în primul trimestru, cred că atât Comisia Europeană cât şi Fondul au arătat o puternică adaptabilitate şi probabil că acest tip de acţiune va continua şi cu ocazia misiunii care vine în România la sfârşitul lunii aprilie”. Nu e de mirare că deficitul bugetar s-a accentuat în primele luni din 2010 faţă de primăverile trecute. Desigur, contabil, sau cum s-ar zice, on a cash basis, vom respecta cifrele convenite. Însă cash basis-ul este înşelător. Reducerile de cheltuieli publice operate până acum sunt nesustenabile pe termen lung – ele constau în întârzierea rambursării TVA, în ignorarea sentinţelor judecătoreşti privind salariile profesorilor (salarii despre care, mai nou, aflăm că vor fi plătite eşalonat) ş.a.m.d. În fond, statul nu s-a micşorat; îşi exercită mai abitir puterea de a confisca. Pe de altă parte, veniturile bugetare scad, pentru că guvernul nu a luat nicio măsură de încurajare a productivităţii – iarăşi, nu confundaţi stimularea unor producători (Rabla) cu stimularea productivităţii. Rezultatul: datorii, datorii şi iar datorii.

0 Shares
Share
Tweet
Share