31 October 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Se pregăteşte Marea Confiscare?

Se pregăteşte Marea Confiscare?

Raportul Comisiei prezidenţiale se referă la creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Potrivit statisticilor, speranţa de viaţă a bărbaţilor români este de 69,5 ani.

În aceste condiţii, majoritatea românilor nu vor mai apuca să primească pensia pentru care au cotizat timp de decenii. Altfel spus, măsura imaginată în Raport echivalează cu propunerea de confiscarea totală a economisirilor – cotizaţii, cum se spune – pe care cetăţenii le-au vărsat la fondul public de pensii. Este vorba, practic, de o expropriere pe scară largă, indirectă dar cu atât mai periculoasă.

Întrebat despre consecinţele creşterii vârstei de pensionare, consilierul primului ministru, Mihai Şeitan, a declarat că: “Nu aşa se pune problema. Discutaţi de speranţa de viaţă medie a bărbaţilor şi femeilor, care este adevărată, numai că ea conţine în general mortalitatea la toate vârstele. Acolo este inclusă şi mortalitatea copiilor de sub un an, acolo este cuprinsă şi mortalitatea la vârsta de 15 ani şi aşa mai departe. Din punct de vedere al pensiilor, speranţa de viaţă a persoanei care iese la pensie este de 12, 14 ani, chiar 16 ani, în previziunea următorilor zece ani. Deci un pensionar nu va trăi în medie doi – trei ani cu pensia, ci va trăi 12, 14, 16 ani, ca în multe alte ţări europene”.

Domnul Şeitan are dreptate, dar în alt sens. Este adevărat că speranţa medie de viaţă se calculează inclusiv pe baza mortalităţii copiilor. Care nu cotizează la stat. Însă ea include şi mortalitatea indivizilor de 32 de ani, sau de 45 de ani, sau de 56 de ani, care înainte de deces au cotizat, şi încă din plin, la bugetul de stat. Dacă bugetul statului are de suferit când moare un copil (pentru că pierd un potenţial cotizant), el are de câştigat când moare un adult activ (pentru că pierd un potenţial pensionar).

Pe scurt, comparaţia între speranţa de viaţă şi vârsta de pensionare este relevantă. Iar argumentele domnului Şeitan sunt gogoşi pentru naivi. Sper ca creşterea vârstei de pensionare să nu îl găsească pe acest birocrat în funcţie.

0 Shares
Share
Tweet
Share