24 January 2021
Home / Aberaţia de intervenţie / Scoaterea hipermarketurilor în afara orașelor – o măsură aberantă, împotriva săracilor

Scoaterea hipermarketurilor în afara orașelor – o măsură aberantă, împotriva săracilor

220 Shares

Nu trece săptămâna fără ca parlamentarii să mai vină cu o trăsnaie. De data aceasta, ei susțin interzicerea înființării în orașe a supermarketurilor cu suprafață mai mare de 800 mp. (vezi documentul) Măsura, care ar putea da înapoi comerțul cu 15-20 de ani (primul magazin de mari dimensiuni din București a fost Billa Titan, în 1999; facem sau nu abstracție de Metro Otopeni deschis în 1996?!) este profund antisocială.

Supermarketuri

De ce? Deoarece hipermarketurile aduc importante economii consumatorilor. Datorită exploatării economiilor de scară (operării unui magazine de mari dimensiuni) și faptului că oferă cumpărătorului posibilitatea de a-și procura din același loc o gamă vastă de bunuri de consum, hipermarketurile determină scăderea prețurilor. Cine are cel mai mult de câștigat din ieftinirea alimentelor și a produselor de larg consum? În special populația cu venituri mici, care cheltuie o mare parte din salarii sau pensii pe achiziționarea bunurilor cu care își susține traiul zilnic.

Să ne imaginăm ce ar însemna evacuarea tuturor hipermarketurilor din București. Cine ar fi mai puternic afectate, persoanele înstărite care intră în Piața Dorobanți sau muncitorii și micii antreprenori cazați în cartierele-dormitor ale capitalei – Balta Albă sau Drumul Taberei? Bogații care locuiesc în zonele rezidențiale moderne de la marginea Bucureștiului, precum Pipera, sau studenții din Moxa, Regie sau Lujerului? Proprietarii vilelor de lux din Tunari și Corbeanca sau pensionarii care locuiesc pe Ștefan cel Mare și Panduri?

Pai nu știm, să ne gândim, duh… dar mai bine să muncim să dăm o lege decât să gândim, duh-duh

Și mai e ceva. Există supermarketuri mai mici de 800 mp. Ele vor putea funcționa în continuare bine-mersi și mai ales fără concurență – yes! – acum că Auchan, Carrefour și Cora au fost expulzate în bălării. De exemplu, Mega Image. Oare promotorii legii privind scoaterea hipermarketurilor în afara orașelor au primit vreo “atenție” de la micile supermarketuri?

Să nu mă înțelegeți greșit. Prezența centrelor comerciale în centrul orașului ne impune nouă, locuitorilor acestuia, pe lângă beneficii și o serie de costuri. Cel mai banal este aglomerația din trafic. Poate primăriile au exagerat câteodată cu autorizațiile de construcție, nu știu. Dar motivul fundamental pentru care hipermarketurile nu s-au înființat de la bun început în afara orașului, ci în interiorul acestuia, ține (1) de organizarea Bucureștiului – mai exact de genul de oraș socialist, planificat centralizat, cu blocuri înghesuite și fără străzi spațioase – și (2) de nivelul de trai redus al populației, care nu își permite să se suie în automobilul personal (dacă îl are) și să meargă la cumpărături până la cel mai apropiat mall situat la 5 km în afara orașului.

P.S. Apetitul pentru legiferare al parlamentarilor chiar mi se pare un lucru periculos ce merită stăvilit, mai ales că majoritatea legilor vizează probleme închipuite sau nepotrivite pentru legiferare. Nu de reducerea numărului parlamentarilor avem neapărat nevoie, ci de reducerea volumului de legislație. Să limităm legislația la 10 pagini/zi (inclusiv ordonanțele de așa-zisă urgență ale guvernului), asta mi s-ar părea un real progres democratic. Vinerea trecută, de exemplu, s-au emis în total 119 pagini de legislație, după cum arată Monitorul Oficial. Dacă v-ar cere cineva doar să o citiți, nu să o analizați, cât timp credeți că v-ar lua? Nu ar fi rău să citiți această carte înainte de a răspunde:

DLL 2

220 Shares
220 Shares
Share
Tweet
Share