5 April 2020
Home / Lectia de economie / Salariul minim, o măsură iraţională

Salariul minim, o măsură iraţională

Dintr-un interviu mai amplu pentru Finanţiştii:

Este populista pentru ca guvernul nu poate creste veniturile poporului pe care, se zice, ca il pastoreste. Veniturile reprezinta doar expresia monetara a productiei realizate in societate, iar guvernul nu poate creste productia (de frigidere, de iaurt, de mere etc.) semnand cu pixul o hartie scoasa la imprimanta. Poate doar daca, de exemplu, guvernul pleaca la arat, atunci da! – ar putea creste (putin) productia agricola. Dar daca sta in birou si semneaza hartii nu are cum sa creasca productia.

Ce-i drept, guvernul mai poate creste expresia monetara a productiei, adica veniturile banesti, tiparind pur si simplu bani, insa aceasta tehnica va duce mai repede sau mai incet (in functie de anticipatiile publicului) la devalorizarea monedei. Pentru ca, repet, productia nu a crescut, iar cantitatea de bunuri realizata in economie nu s-a schimbat. Ceea ce inseamna ca venitul real nu s-a schimbat. In functie de context si detaliile momentului istoric mai pot fi discutate cateva “complicatii”, insa principiul ramane.

Stiu ca aceasta intelegere elementara a realitatii este concurata de fel si fel de teorii de laborator, precum teoria salariului de eficienta, conform careia indivizii sunt stimulati sa munceasca mai mult daca angajatorii ii platesc mai bine si, in consecinta, sporul de productivitate va valida cresterea salariilor. Daca este sa-mi spun parerea in doua vorbe, atunci eu zic ca aceasta teorie este tot atat de speculativa ca si pretentia ca ne putem incalzi pe timp de iarna daca ne suflam in palme.

Departe de mine gandul de a lua in deradere invatamintele pe care le are de oferit psihologia economistilor. E adevarat ca oamenii sunt ademeniti de venituri mai mari sa munceasca mai mult pentru a le obtine. Insa adesea fac acest lucru doar pentru a se diferentia de restul. Daca ar fi sporite simultan salariile tuturor, ma indoiesc ca cineva isi va da mai mult interesul la locul de munca. Dar este ceva si mai important. Simpla descoperire a unui efect psihologic nu justifica aspectul normativ al problemei.

Sa zicem ca este adevarat, cresterea salariilor va duce la cresterea productivitatii. Ei si? De ce nu ar descoperi antreprenorii, oamenii de afaceri acest lucru? Doar este in interesul lor. Mda, bine ca au descoperit teoria un grup de economisti de laborator care, probabil, au fost stimulati adecvat tocmai de catre guvern. Nu intamplator nu veti gasi decat economisti de orientare socialista in randul consilierilor guvernamentali.

Nu vă speriaţi, băieţi (pardon, politicieni) deştepţi sunt pretutindeni. Bunăoară în SUA. Graficul de mai jos demonstrează cât de mult bine face clasei muncitoare salariul minim. Spor la cumpărături!

0 Shares
Share
Tweet
Share