4 December 2020
Home / Analiză-Statistică / Salariul mediu real a crescut cu 9,5% în ultimul an

Salariul mediu real a crescut cu 9,5% în ultimul an

Creșterea este spectaculoasă și amintește de ritmul în care creșteau veniturile în anii de boom economic. De exemplu, în vara lui 2006 câștigul salarial înregistra o creștere în termeni reali de 8% față de iunie 2005.

Indicele salariului real

În comparație cu anul 1990, salariul real este cu 37,5% mai mare și, după cum puteți vedea, dinamica acestuia s-a accelerat în ultimii ani.

Salariul realCauzele acestei evoluții sunt:

  • creșterea nominală a salariilor prin măsurile luate de de-a lungul timpului de guvern: revenirea le vechiul nivel a salariilor reduse în timpul crizei, creșterea pronunțată a salariului minim.
  • creșterea salariilor din sectorul privat ca urmare a îmbunătățirii climatului economic.
  • scăderea pronunțată a inflației și deflația din perioada pe care o traversăm, ceea ce determină creșterea puterii de cumpărare.

Dacă creșterea ar continua în același ritm, atunci în 8 ani salariul mediu s-ar dubla! Problema este însă că dinamica salariilor depășește dinamica producției și la orizont se prefigurează noi creșteri salariale în domeniul bugetar, nejustificate. În loc să ne dublăm salariile, s-ar putea ca peste puțin timp să le înghețăm/reducem din nou. Prin austeritate sau prin inflație.

A propos, aveți aici motivul pentru care consumul crește așa tare în România. Din păcate, dobânzile bancare nu sunt remunerative astfel încât economisirea nu este încurajată așa cum ar fi firesc. Și atunci toți banii pe care pun mâna salariații sunt aruncați în consum. Pe acest fundal românii ar trebui atenționați să nu se întindă mai mult decât le este plapuma, fiindcă o pot păți din nou. Scăderea impozitării nu încurajează nici ea acumularea și investiția, ci tot consumul (mă refer la scăderea TVA). În opinia mea nici politica monetară nici cea fiscală din România nu sunt optime, dar măcar politica fiscală merge în direcția bună.

44 Shares
Share
Tweet
Share