18 September 2020
Home / Uncategorized / Să votezi răul cel mai mic nu este o soluție

Să votezi răul cel mai mic nu este o soluție

Uite ce înseamnă să votezi răul cel mai mic, în Parlament, în 2002, în speță legea care stabilește necesarul de 25000 de semnături pentru înființarea unui partid. Și să crezi (la modul sincer, să prezumăm), că lucrurile vor merge într-o direcție bună pe termen lung.

26 nov 2002 Parlamentul Romaniei. Guvernul lui Adrian Nastase.

“Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Boc. Vă rog.

Domnul Emil Boc:

Domnule preşedinte,

Partidul Democrat a votat pentru acest raport de mediere, aşa cum a fost adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. În forma iniţială se prevedea ca numărul de membri necesar să fie de 50 de mii, iar preşedintele României a solicitat reexaminarea acestei legi, fără a impune un număr sau altul, susţinând că ar fi nevoie de o reexaminare, pentru a găsi cifra potrivită, pentru a satisface pe de o parte nevoia şi exigenţele libertăţii de asociere, iar, pe de altă parte, de a răspunde exigenţelor câmpului politic românesc.

Partidul Democrat a susţinut încă de atunci necesitatea coborârii acestui prag sub cel de 30 de mii, propus iniţial de către Partidul Naţional Liberal, optând pentru 20-25 de mii.

Chiar dacă, din punct de vedere teoretic, şi aici va trebui să fac o demarcaţie între persoana mea privată, în calitate de profesor în materia de drept constituţional, ar trebui să susţin, sub orice formă, libertatea de asociere, pornind de la o persoană la două persoane, aşa cum este în Uniunea Europeană, totuşi, poziţia partidului şi a grupului nostru a fost că este nevoie să găsim un echilibru între varianta maximală de tip Kazahstan, unde existau 50 de mii de membri, şi varianta occidentală, cu doi-trei membri, pentru a constitui un partid politic. Este o necesitate a României anului 2002, pentru a realiza, aşa cum s-a spus aici, o anumită coagulare a scenei politice şi a elimina în acest sens de pe scenă acele partide de buzunar, al căror unic scop de existenţă este doar acela de a obţine câştiguri facile în urma prevederilor din legislaţia electorală şi a rămâne, în consecinţă, în viaţa publică doar acele partide care, prin programele lor, prin ideile şi prin acţiunile pe care le fac, se pot impune în conştiinţa publică.

Fără a fi perfectă această soluţie cu 25 de mii de membri din 18 judeţe, cu 700 de semnături în fiecare judeţ, ea reprezintă o soluţie a momentului şi sunt convins că, după reaşezarea scenei politice româneşti, vom putea reveni la modelul occidental cu două-trei persoane în vederea constituirii de partid politic.

Vă mulţumesc.”

politics-evil

Aveți impresia că scena politică s-a… “reașezat”? Sau credeți, ca și mine, că degradarea vieții politice a continuat neabătut? Oare când vor lua partidele politice în serios reforma propusă de Dan Mașca?

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share