19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Să vindem munţii – până nu ne-o iau alţii înainte

Să vindem munţii – până nu ne-o iau alţii înainte

De câte ori am avansat propunerea reducerii radicale a poverii fiscale, argumentul inevitabil cu care eram bombardat era că statul va rămâne cu resurse insuficiente pentru plata pensiilor ş.a. Desigur, argumentul nu stă în picioare câtă vreme există paradisuri fiscale care colectează la buget o sumă mult mai mare (ca pondere în PIB) decât reuşeşte România. Dar, în faţa criticilor, şi adesea spre stupefacţia lor, am afirmat că statul român mai are suficiente proprietăţi de privatizat astfel încât pensionarii să doarmă liniştiţi.

Citesc că Croaţia scoate la vânzare Arhipelagul Brione (14 insule, cu parc naţional cu tot), pentru suma de 2,5 miliarde euro. Ceea ce îmi întăreşte convingerea că pe lumea asta prostia nu a învins definitiv inteligenţa.

Ideea e simplă. Pentru a nu mai rămâne nimic de furat, trebuie ca statul să vândă totul. Am împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură. De pildă, prin privatizarea terenului din zonele montane, adică prin transformarea în capital a unor resurse neutilizate, am da un imbold puternic dezvoltării infrastructurii turistice. Am putea vedea cum se realizează, în sfîrşit, diversele trasee de gondolă, telecabină, pârtii de schi – care au rămas în stadiul de deziderat. Vreţi să nu mai staţi 1-2 ore la coadă la telecabina din Buşteni? E simplu. Haideţi să vindem muntele. Nici măcar nu e vreo inovaţie, proprietatea privată era apreciată şi pe vremea răzeşilor lui Ştefan cel Mare.

0 Shares
Share
Tweet
Share