20 October 2020
Home / News / Să preluăm modelul Chile, primesc, dar să nu se schimbe nimic

Să preluăm modelul Chile, primesc, dar să nu se schimbe nimic

Mulţumesc Alex Nicolin pentru pont.
Preşedintele Băsescu declară:

Nu aş vrea să preluăm şi, spre exemplu, modul de a se susţine educaţia, care este extrem de scumpă. În România este gratuită, în Chile ca să fii student la medicină costă vreo 14.000 de dolari pe an. Nu aş vrea să preluăm sănătatea, unde nu există decât asigurări private şi urgenţa se plăteşte cu banii jos. Deci avem sisteme diferite, noi avem un sistem în care statul rămâne implicat în principalele zone de interes pentru orice om, sănătate şi educaţie

Sigur, fiecare cu preferinţele lui. Dar e o problemă atunci când preferinţele sunt inconsistente. Adică nu poţi să te foloseşti de modelul chilian de “tenacitate în muncă” (potrivit declaraţiei) dar, pe de altă parte, să ignori complementul său pe partea “socială”, pentru că cele două chestiuni sunt intim legate. Nu poţi să admiri munca unui popor, dar pe urmă să spui că preferi ca statul să ai bă un rol însemnat, fiindcă intervenţia statului distruge tocmai stimulentul de a muncii. Cum? Prin impozitare. Să-i spună cineva – din numeroşii consilieri de dreapta – preşedintelui că impozitele afectează înclinaţia către muncă şi acumularea de capital. Şi că statul social pe care nu l-ar vedea abandonat este incompatibil cu prosperitatea şi un ritm ridicat de creştere economică.

Cum ar veni, nu are sens şi nu poţi să te perfecţionezi, să munceşti şi să beneficiezi de banane – roadele muncii tale – dacă mai întâi ţi le ia statul şi o parte ţi le aruncă direct în gură.

2 Shares
Share
Tweet
Share