24 January 2021
Home / Articole / S-a scris finalul? Grecia la un pas mic de Grexit

S-a scris finalul? Grecia la un pas mic de Grexit

Primul ministru al Greciei are un articol în Le Monde, care poate fi socotit actul de divorț dintre Grecia și zona euro. Acesta se încheie așa:

“Concluzia mea este aceea că problema Greciei nu privește doar Grecia, ci este epicentrul unui conflict între două viziuni complet diferite referitoare la viitorul unificării europene.

Prima strategie vizează să adâncească unificarea europeană… Susținătorii ei pleacă de la ipoteza că nu este admisibil ca guvernului grec să i se pretindă să urmeze politicile duse de guvernul dinaintea sa – care, să nu uităm, au eșuat lamentabil. Această ipoteză este esențială, deoarece altminteri ar trebui să desființăm alegerile în țările care fac subiectul unui acord de împrumut… Ar trebui să acceptăm că instituțiile europene sunt cele în măsură să numească aici miniștri și prim-miniștri, și că cetățenii simpli trebuie să renunțe la dreptul de a vota până la încheierea acordurilor de împrumut.

Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă abolirea completă a democrației în Europa… și începerea dezintegrării Europei unite…

Judecând contextul actual, se pare că Grecia este prima victimă… Totuși, dacă unii cred că această decizie privește doar Grecia, le-aș sugera să recitească capodopera lui Hemingway, “Pentru cine bat clopotele”.”

Dacă nu știți franceză, aveți mai jos varianta completă în engleză, este extrem de sugestivă:

Grexit

Grecia se pare că este într-adevăr la doar câteva zile de Grexit. Fuga capitalului (retragerile din bănci) s-a accelerat și depozitele bancare au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani:

Fuga capitalului

Economia nu și-a revenit, așa cum spera FMI:

PIB Grecia

Iar facțiunea radicală din interiorul Syriza – da, există o facțiune și mai radicală decât Tsipras! – amenință cu spargerea partidului și ieșirea de la guvernare:

“Ce tot urmăresc de fapt UE, BCE și FMI este să stranguleze economia, să mulgă ultimul euro din rezervele țării și să umilească exemplar un guvern care nu se află în grațiile lor.”

În aceste condiții ieșirea Greciei din zona euro pare a fi un deznodământ logic. Pe de o parte, așa cum povestește Tsipras, instituțiile europene vor să dea Grecia drept exemplu pentru ceilalți faliți ai zonei euro. Iată pentru cine bat clopotele:

Datorii

Datorie PIB

Probabil Germania și alte câteva țări speră ca tocmai prin exemplul pe care vor să îl dea vor preveni derapajul mai consistent al zonei euro și pretențiile pentru o politică încă și mai inflaționistă care vin din partea Spaniei și a altor guverne – care la rândul lor au nevoie de subvenții masive. Probabil Germania speră că efectul de contagiune de care vorbește Tsipras nu se va produce, și că Grexit-ul va fi doar o demolare controlată a unei părți din zona euro. Și că această demolare controlată îi va pune la respect pe italieni, portughezi, spanioli…, întărind coeziunea zonei euro pe termen lung. Grecia este Afganistanul financiar al Europei, iar Germania pare decisă să încheie acest episod.

Pe de altă parte, pe plan intern guvernul grec este între ciocan și nicovală, fiindu-i imposibil să colecteze bani la buget și înțelegând că ieșirea din zona riscă să arunce țara în situația Argentinei și să nască o revoluție. Soarta acestui guvern pare a fi pecetluită, indiferent de ce decide.

43 Shares
Share
Tweet
Share