22 September 2020
Home / News / S-a deschis sezonul la vânătoare de contribuabili! Cine va fi câștigătorul?

S-a deschis sezonul la vânătoare de contribuabili! Cine va fi câștigătorul?

Mai nou elita politică de la București pare a se conduce după principiul „un manager bun este cel care colectează un tribut cât mai mare de la populație”. Mai exact, cel puțin 40% din PIB, că altfel „tragem în jos media europeană”. Nu știu dacă au deprins acest principiu după învățăturile conducătorilor fanarioți, dintr-o lectură insuficientă din Marx sau dacă pur și simplu l-au inventat. Cert este că după acest principiu domnul Blejnar nu s-a calificat.

Nu știu ce este mai tragic:
(1) faptul că filozofia guvernului este aceea de a crește veniturile bugetare – după definiție însemnând că statul va controla o parte mai mare din veniturile, deci din cheltuielile cetățenilor – reprezentând astfel un pas înainte în direcția economiei centralizate funcționale
sau (2), faptul că premierul Ungureanu a crezut că ANAF poate aduce la buget 1,5% din PIB în două luni. Sper că vă amintiți, cifra a fost ridiculizată la vremea la care a fost vehiculată de toată lumea, dar asta este, nu putem spera ca orice istoric să cunoască bine aritmetica.

Cred totuși că cel mai neplăcut lucru este acela că guvernanții României s-au înscris unul după celălalt în grupul etatiștilor deștepți, care țintesc mărturisit să culeagă 40% din producția națiunii și, probabil, visează cum ar fi să stăpânească peste 70% sau mai mult.

0 Shares
Share
Tweet
Share