24 October 2020
Home / Observații / Rubla rusească în cădere liberă

Rubla rusească în cădere liberă

Rubla rusească a ajuns la un minim istoric, fiind cotata la 44.46 pentru coşul euro-dolar. Cauzele deprecierii sunt multiple.

USD RUB

Un lucru important ce pune presiune pe rublă este evoluţia nefavorabilă a aurului negru. Cotaţia petrolului este în scădere, fiind puţin peste 90 de dolari barilul. Fiind vital pentru exporturile ruseşti, istoric vorbind, cotaţia rublei a fost corelată cu preţul petrolului. Atât timp cât petrolul s-a scumpit, Putin a alergat pe cai mari. Tocmai asta este ironia sorții, că politica de bubble a SUA, bazată pe stimularea cererii prin intermediul tiparniței de bani, a umflat artificial prețul petrolului și i-a băgat bani în buzunar Rusiei. Acum, s-a întors roata: economia mondială este în regres, zona euro experimentează recesiune în formă de WW și, în consecință, Rusia nu mai are de unde să câștige.

Petrol rubla

După cum se observă, corelaţia dintre cele două înainte de criza din 2008 era extrem de puternică, însă acum legătura pare să fi slăbit (totuşi se menţine destul de relevantă). Aşadar, starea negativă a rublei este influenţată şi de alţi factori. Sancţiunile economice au continuat să influenţeze negativ performanţa monedei ruseşti prin ieşirile de capital din ţară. Banca Centrală a Rusiei încearcă să atenueze căderea monedei, intervenind pe piaţa valutară, dar nu poate face acest lucru la infinit.

Așteptăm cu interes efectul deprecierii… în creșterea prețurilor. Popularitatea lui Putin, câștigată în timpul cuceririi Crimeei, s-ar putea prăbuși dacă prețul sticlei de vodcă nu rămâne rezonabil.

0 Shares
Share
Tweet
Share