18 September 2020
Home / Articole / Românii îl preferă pe Marele Inchizitor?

Românii îl preferă pe Marele Inchizitor?

110 Shares

Astăzi, la intrarea la DNA, un lider politic a declarat:

“Romanii la un moment dat trebuie sa se hotarasca daca in loc de o alimentare cu apa prefera un denunt, daca in loc de o scoala prefera un dosar, daca in loc de o paine mai buna prefera niste catuse. Cred ca pana la urma romanii sunt cei care vor decide; nu o lupta impotriva justitiei, dar o lupta pentru adevar si pentru bunastare, asta ne intereseaza”.

Cu totii suntem salbatici

Ceea ce mi-a adus aminte de Mare Inchizitor din Frații Karamazov și de motivul pentru care Dostoievski a fost mai genial decât orice economist sau political scientist de care am auzit.

«Vrei să te duci în lume aşa, cu mâinile goale, făgăduind oamenilor o libertate pe care ei, în ignoranţa şi becisnicia lor înnăscută, nu pot s-o înţeleagă, de care chiar se feresc, îngroziţi, fiindcă nu există şi nici n-a existat vreodată nimic mai insuportabil pentru om şi pentru societate decât libertatea! Vezi pietrele astea din acest pustiu dogorit de arşiţă? Porunceşte ca ele să se facă pâini, şi omenirea întreagă, plină de recunoştinţă, va alerga pe urmele tale ca o turmă ascultătoare, deşi tot timpul va fi cu frica-n sân ca nu cumva, la un moment dat, să-ţi retragi braţul întins şi, o dată cu asta, să se isprăvească şi pâinea dăruită de tine». Tu însă n-ai vrut să-l lipseşti pe om de libertate şi ai respins o asemenea propunere, socotind că nu mai poate fi vorba de libertate, de vreme ce supunerea a fost cumpărată cu pâine. Drept care ai răspuns că omul nu trăieşte numai cu pâine; ştii tu însă că în numele acestei hrane pământeşti duhul pământului se va ridica împotrivă-ţi şi, dând piept cu tine, te va birui şi că atunci toată lumea îl va urma, strigând în gura mare: «Cine este asemenea fiarei, care a făcut să se pogoare focul din cer?» ştii tu oare că peste veacuri, omenirea va da glas prin gura înţelepţilor şi a învăţaţilor săi că nu există pe lume crimă şi, prin urmare, nu există nici păcat, ci numai flămânzi? «Dă-le mai întâi de mâncare, şi abia după aceea le poţi cere să respecte virtutea!» – va sta scris pe steagul celor care se vor scula împotriva ta, nimicind templul durat de tine…

O, în vecii vecilor, fără noi, oamenii nu vor ajunge să-şi astâmpere foamea! Toată înţelepciunea lumii nu va putea să le dea pâine atâta timp cât vor rămâne liberi; dar ai să vezi că, până la urmă, ne vor aduce singuri plocon libertatea şi, depunând-o la picioarele noastre, ne vor spune: «înrobiţi-ne, dar astâmpăraţi-ne foamea!»…

Primind pâinea din mâna noastră, îşi vor da seama, fireşte, că nu facem decât să le luăm pâinea, pe care au dobândit-o ei înşişi prin munca braţelor, şi s-o împărţim între ei; şi-şi vor da seama deopotrivă că nu-i vorba de nici o minune la mijloc, că noi nu prefacem pietrele în pâine, dar nu se vor bucura atât de pâine, cât mai ales pentru că o primesc din mâna noastră!

Desigur, liderul nostru politic poate habar nu are de poemul Marelui Inchizitor. La fel cum foarte multă lume nu știe despre ce este vorba. Doar omul educat zâmbește trist având acest simplu déjà vu – fiindcă pentru omul educat deslușirea “meandrelor concretului”, înțelegerea naturii umane și a funcționării politicii sunt chestiuni pe care le-a digerat de multă vreme. Citit fiind, el văzut deja tot. Istoria doar se repetă, driblând generații după generații de naivi cu aceleași fente plictisitoare.

***

Acestea fiind spuse, rog cititorul să nu interpreteze cele spuse ca pe un verdict moral clar împotriva votanților. În “Dacă românii sprijină DNA, atunci de ce votează pușcăriabili?” am explicat rezultatele alegerilor, dintr-o perspectivă mai îngustă, specifică economistului. Deși sunt fundamental responsabili pentru decizia de a alege primari niște infractori, votanții poartă totuși o vină măruntă. O răspundere morală mai mare o au, de exemplu, cei care i-au tot chemat să vină la vot – mă refer la activiștii civici, fiindcă politicienii au în mod clar interesul ca ei să vină la vot. Îndemnul de a te prezenta la vot și de a vota neapărat cu cineva îi pune pe electori practic cu spatele la zid. Ei au de ales, inevitabil, între două rele, astfel încât vor alege răul cel mai mic. Populația este conștientă că alege corupți. Doar o mică minoritate votează cu dragă inimă, cei mai mulți votează de frică, de lăcomie sau fiindcă li s-a spus că trebuie neapărat să voteze. Dacă în loc de o campanie pro-vot s-ar face o campanie anti-vot (un fel de grevă electorală), atunci am vedea cum numărul celor care votează corupți este infim. Iar politicienii s-ar panica îngrozitor.

Îmbunătățirea calității clasei politice va avea loc doar după ce nivelul de educație al electorilor va crește. Reforma educației este schimbarea primordială care ar trebui să se întâmple în România. Doar educația îi va face pe oameni să înțeleagă ce înseamnă de fapt politica și, cel mai important, îi va imuniza împotriva propagandei și a sloganurilor stupide emise zilnic, cu sutele. Dacă l-ai citit pe Dostoievski, atunci nu mai pleci urechea la vrăjeala unor papagali.

110 Shares
110 Shares
Share
Tweet
Share