22 October 2020
Home / Educație / România va pierde 16 mld., dacă nu va cheltui 30 mld. (pe educație)

România va pierde 16 mld., dacă nu va cheltui 30 mld. (pe educație)

Interesant cum fac unii calcule. Și ca să nu ne acuze nimeni de ipocrizie, pe acest blog am accentuat faptul că educația (sau lipsa ei, adică) este o frână în calea dezvoltării României. DAR nu am spus că trebuie să cheltuim mai mult pe educație. De fapt, am repetat de multe ori contrariul: statul cheltuie deja prea mult pe educație (peste 1000 euro/elev), mai ales dacă ținem cont de cantitatea rebuturilor produse, rata de promovabilitate la Bac etc.. Deci, o reformă a educației este necesară, dar nu în direcția creșterii cheltuielilor.

Mă rog. Deocamdată UNICEF a calculat că dacă România nu va aloca încă 2% anul din PIB pentru educație, atunci va fi nevoită să cheltuie 16 miliarde euro pe ajutoare sociale și medicamente în următorii 10 ani.

““Dacă s-ar mări treptat cheltuielile cu educaţia până la şase la sută din PIB, creşterea economică ar putea atinge un nivel de 2,7-2,95 la sută în perioada 2015-2025, în loc de doi la sută, potrivit cifrelor oficiale…

Se estimează că nerealizarea investiţiei ar duce la scăderea PIB-ului cu 12-17 miliarde de euro în 2025, echivalentul a şapte-nouă la sută din PIB-ul anului 2015.

Dar ce înseamnă 2% din PIB? Acum înseamnă 3 miliarde euro. Pe următorii 10 ani se adună 30 de miliarde, dar dacă PIB crește ca în basme atunci înseamnă chiar mai mult. Deci, de ce am cheltui 30 de miliarde ca să economisim 16? UNICEF știe.

overspend

O să ziceți că ne batem joc de munca oamenilor de la UNICEF. Din contră. Mai în glumă mai în serios vrem să îi ajutăm să înțeleagă că orice cheltuială are un cost de oportunitate. Avem vreun studiu care să arate cu cât ar crește PIB dacă am scădea impozitele? Tot cu 2% din PIB – cum ar veni, dacă am desființa impozitul pe profit! Avem vreun studiu care să arate cu cât ar crește economia dacă am avea căi ferate mai bune? Nu știu dacă avem. Dar avem un calcul simplu care spune că proasta calitate din educație, așa cum se traduce ea în livrarea celor 350 000 de absolvenți de liceu fără Bac înseamnă o autostradă risipită la fiecare 4 ani. Și exemplele pot continua. Nu mai bine ne ferim să dăm indicații prețioase și îi lăsăm pe antreprenori să facă investiții exact în domeniile cerute de consumatori? Nu mai bine desființăm monopolul statului în educație?

 

1 Shares
Share
Tweet
Share