14 August 2020
Home / Nevoia de reforme / România, mai aproape de Grecia decât de Bulgaria, la deficitul bugetar

România, mai aproape de Grecia decât de Bulgaria, la deficitul bugetar

Un prieten al acestui blog m-a întrebat dacă datoria externă în creştere accelerată a României este asociată cu cheltuielile publice extravagante. Bineînţeles. Înregistrând an de an deficit bugetar, datoria publică nu poate decât să crească. Am comparat România cu alte două state din zonă: Bulgaria – vecinul de la sud şi eternul element de comparaţie, şi Grecia – performera UE în materie de dezmăţ bugetar şi de minciuni statistice.

Deficit bugetar
Aşa cum se poate observa, politica bugetară a României a copiat mai mult modelul grec decât pe cel bulgar. Datele statistice arată că în ultimul deceniu Bulgaria a ales calea pozitivă (surplus), iar România (alături de Grecia) calea negativă (deficit). Nici măcar în anii de boom economic, când veniturile din impozite erau în creştere, guvernele român şi grec nu au fost în stare să economisească banul public. Ceea ce a făcut ca, în plină criză, finanţele publice să se scufunde. În acest timp, Bulgaria s-a dovedit mult mai responsabilă, iar acum ne face bezele cu politica bugetară.

În sfârşit, unii oficiali publici au ajuns să prezinte opinii asemănătoare cu cele susţinute de mult timp pe acest blog, inclusiv că creşterea deficitului din acest an se datorează în bună măsură hazardului moral creat de încheierea acordului cu FMI.

0 Shares
Share
Tweet
Share