18 September 2020
Home / Observații / România e Venezuela! Ministrul agriculturii la vânătoare de speculanți

România e Venezuela! Ministrul agriculturii la vânătoare de speculanți

105 Shares

Într-un act iresponsabil și gratuit oficialii guvernului au început inspecția supermarketurilor ca să-i prindă pe vânzătorii cei calici și răi. Este primul stadiu pe cale degenerării până la condiția socialismului venezuelean. Acolo, vă amintesc,

1. președintele a naționalizat supermarketurile, în ideea că trădătorii de neam și țară țin prețurile prea sus.

2. a fixat prețurile, pentru ca orice sărac să-și permită să cumpere.

3. până la urmă, în plină criză de hârtie igienică, a ajuns să impună amprentarea cumpărătorilor, ca să fie sigur că nimeni nu se calicește.

4. și pune procuratura să-i urmărească pe economiștii care critică aceste politici aberante.

Paper

 

Ce se petrece în Venezuela s-a petrecut și la noi sub Ceaușescu. Populația este manipulată să creadă că prețurile depind nu de raritatea resurselor și de concurența dintre cumpărători (care au multiple nevoi), ci de mărinimia și patriotismul vânzătorilor – respectiv de ticăloșia acestora. Populației i se induce ideea că prețurile nu au nici un sens economic, că nu au nici un rost – în afară de acela de a produce profituri grase pentru vânzători. În realitate, prețurile nu arată altceva decât valoarea bunurilor în accepțiunea pieței, a publicului larg.

Prețurile sunt întotdeauna prea mari în accepțiunea cumpărătorilor. Dar de fapt ele nu sunt niciodată prea mari, ci atât cât trebuie să fie – cel puțin atât timp cât cumpărătorii și vânzătorii se bucură de libertatea de a alege și decide. Mai mult, prețul reflectă costul de oportunitate al producerii respectivului bun. De exemplu, dacă prețul la zahăr vi se pare mare, acest lucru este din cauză că (1) pe terenul pe care se cultivă sfeclă de zahăr poate fi folosit și pentru creșterea rapiței – care este subvenționată pentru a se face benzină; (2) capitalul folosit în fabrica de zahăr poate să fie folosit alternativ în fabricarea altor bunuri rentabile; (3) carburantul folosit pentru a transporta zahărul costă la rândul lui, deoarece oamenii au nevoie de benzină și pentru a se plimba de 1 mai, nu doar pentru a se asigura livrarea zahărului la timp; (4) în fine, pentru că muncitorii angajați în furnizarea zahărului nu pot fi plătiți mai prost de atât, fiindcă altminteri pleacă din țară (asta dacă nu cumva scăderea salariului ar fi chiar ilegala, încălcând salariul minim).

Asta e problema economică fundamentală: că oamenii vor multe chestii, dar nu au resurse suficiente. De aici rezultă prețurile. Doar aerul nu costă nimic, fiindcă e abundent – dar, dacă vrei aer curat, atunci asta s-ar putea să te coste un drum la munte!

Stimate domnule ministru: dacă hipermarketurile măresc prețurile, asta e din cauză că anticipează creșterea cererii ca urmare a surplusului de bani cu care românii vor rămâne în buzunare datorită reducerii TVA. Creșterea cererii întotdeauna duce la creșterea prețurilor – dacă nu, atunci se formează cozi și, în cazurile limită, rămânem fără hârtiei gienică.

105 Shares
105 Shares
Share
Tweet
Share