29 November 2020
Home / Articole / România, cea mai puțin competitivă țară din UE 28

România, cea mai puțin competitivă țară din UE 28

Forumul Economic Mondial a prezentat ieri The Europe 2020 Competitiveness Report. Este a doua ediție a unui demers început în anul 2012, care analizează măsura în care Uniunea Europeană îndeplinește țintele asumate prin Strategia 2020 asumată de Comisia Europeană în anul 2010. Scopul acestei strategii este acela de a transforma spațiul european într-o “economie inteligentă, sustenabilă și inclusivă, caracterizată de un nivel ridicat al angajării forței de muncă, productivității și coeziunii sociale.

România ocupă ultimul loc (28) în acest clasament al competitivității, coborând o poziție față de situația din 2012, fiind întrecută de fosta codașă, Bulgaria. Țara noastră se situează pe cea mai joasă poziție la majoritatea indicatorilor luați în considerare, grupați în trei mari categorii: creșterea inteligentă, creșterea inclusivă, creșterea sustenabilă.

Competitivitatea Romaniei

 

Dacă privim comparativ “performanțele” Bulgariei și României aferente celor 7 criterii de notare nu observăm în general mari diferențe, ceea ce determină, desigur, și scorul final foarte apropiat al celor două state. Un lucru sare însă în ochi și ustură. Este vorba de criteriul 5, “Piața muncii”, unde Bulgaria se situează pe locul 14 iar România abia pe poziția 23. Evitând expresii tehnice, să spunem că România nu are de fapt o piață a muncii, iar politica fiscală sufocă crearea de locuri de muncă și aspectele colaterale (investițiile, inovarea, productivitatea etc.)

Bulgaria romania

Îngrijorător este și faptul că scorul României din acest clasament (3,6) este mai mic decât cel al majorității statelor care aspiră să adere la Uniunea Europeană –  Islanda, Macedonia, Turcia – doar Serbia având o performanță mai proastă. În același timp, România se află la o distanță apreciabilă de țările BRIC -Brazilia, China, India, Rusia – despre care știm că măcar în parte sunt caracterizate de regimuri politice autocrate, mai puțin prietenoase cu economia de piață.

Cum se explică această contra-performanță? Prin calitatea slabă a actului de guvernare. Prin nivelul corupției care infectează toate etajele puterii politice și care conduce la perpetuarea unui sistem fiscal dăunător creșterii economice, a unui sistem de învățământ neperformant, a unui sistem de sănătate ineficient, a unor “piețe” lipsite de concurență. O spune Comisia Europeană. Opinia mea este că România este exemplu reprezentativ pentru a ilustra conceptul de stat eșuat, incapabil să asigure un traseu de convergență cu nivelul bunăstării din țările dezvoltate.

[layout show=”1″]
7 Shares
Share
Tweet
Share