31 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / România – ca o floare între datornicii ofiliți ai lumii

România – ca o floare între datornicii ofiliți ai lumii

Țările în curs de dezvoltare sunt considerabil mai puțin îndatorate decât cele dezvoltate. Constatarea este valabilă indiferent de tipul datoriei: guvernamentală, a mediului de afaceri sau a indivizilor. Cu o datorie totală care depășește puțin valoarea PIB, România ocupă o poziție foarte bună în clasament:

  • cetățenii sunt foarte puțin îndatorați, de exemplu polonezii sunt de două ori mai îndatorați ca românii;
  • datoria statului este la un nivel redus, doar 38% din PIB;
  • gradul de îndatorare al firmelor ridică poate un semn de întrebare: la 47% din PIB suntem pe același palier cu Polonia, Cehia și alte economii în dezvoltare.

Motivul pentru această performanță a fost spus, economia noastră este relativ “primitivă” și dacă vă uitați la țările cu care ne învecinăm în clasament vă lămuriți. Verdictul sună cu atât mai realist cu cât ne raportăm la diverși indicatori ai dezvoltării, care stârnesc râsul: numărul familiilor care au case din chirpici sau WC în fundul curții, al gospodăriilor care nu au acces la apă curentă și canalizare ș.a. Dar acest “primitiv” înseamnă și altceva: că nu ne-am racordat la moda dubioasă a traiului pe datorie, obicei care nu face decât să sape la temelia bunăstării generației noastre și a celor care vin după noi. Din această perspectivă suntem primitivi fiindcă încă mai avem o brumă de raționalitate, fiindcă nu am căzut complet în capcana propagandei instituțiilor financiare (vă amintiți ce spunea directorul BCR?!) și mentalul colectiv încă nu a fost spălat pe creier în așa hal încât să creadă că, dacă cineva tipărește bani și ne împrumută, vom ajunge să trăim ca belferii.

Datoria in lumeIar experiența crizei ne-a ajutat, aducând un sănătos time-out în jocul pauperizant al expansiunii creditului: cine s-a fript cu ciorbă, suflă acum și în iaurt, în ciuda incantațiilor factorilor politici de decizie. A propos, ieri BNR a redus rata dobânzii, o decizie pe care o consider greșită și în urma căreia nu-mi rămâne decât să sper că efectele sale vor fi minore. Dar fiindcă veni vorba de “friptea” pe care am încasat-o în criză, priviți cum s-a ajustat datoria diverselor economii:

Deleverage

În România sectorul corporate s-a ajustat (ceea ce știam și din altă perspectivă), și-a redus datoriile, spre deosebire de situația din Ungaria, Cehia sau Polonia. Sigur, efectul pe termen scurt a fost de contracție economică, însă dacă PIB scade ca urmare a lichidării investițiilor speculative finanțate aiurea pe datorie, atunci aceasta este o scădere sănătoasă: este ca și atunci când slăbim în urma unor exerciții fizice, reducând astfel nivelul colesterolului din organism. La nivelul persoanelor fizice nu s-a întâmplat nimic notabil, ceea ce era și evident, datoria cumulată a indivizilor este foarte mică. Statul în schimb a fost băiat rău, a contractat noi datorii imediat după criză și, chiar dacă ajustarea fiscală pe care a operat-o pare foarte mare, să ne gândim cum ar fi stat lucrurile dacă guvernul României rămânea fără creditori și ar fi fost forțat să se întindă exact cât îi este plapuma.

Una peste alta, istoria noastră recentă este exact opusă celei a Greciei: în vreme ce ei s-au îndatorat și n-au ajuns niciunde, noi am strâns cureaua. Veți întreba – și la ce ne folosește câtă vreme Greciei îi pot fi șterse datoriile? Întrebarea este bună, răspunsul e un pic întortocheat (fără a fi evaziv): sigur că grecii pot ajunge în situația de a pasa nota de plată altora, însă nu uitați că acesta este doar vârful iceberg-ului. Ca urmare a expansiunii creditului și a boom-ului economic nu debitorul ajunge să trăiască mai bine, ci creditorul! Nu Grecia, ci Germania a avut foarte mult de câștigat de pe urma acestui proces. E simplu să tipărești bani pe care să-i trimiți altora – numiți asta fonduri europene sau credite ipotecare, nu contează – bani în schimbul cărora tu capeți bunuri sau garanții reale. SUA procedează așa de la sfârșitul WW II, la fel se întâmplă și în interiorul zonei euro.

LegerageDeci, decât să speculăm aiurea că ar trebui să ne împrumutăm peste măsură și să trăim ca grecii, mai bine realizăm că aceasta este doar o rețetă prin care ne furăm singuri căciula. În fond, dezvoltarea economică, prosperitatea, nu au cum să rezulte din comportamente vicioase.

În ceea ce privește realitatea curentă ar trebui să ne opunem inițiativelor din Parlament care urmăresc salvarea datornicilor și, astfel, stimularea creșterii îndatorării pe viitor. Cu alte cuvinte, ar trebui să rămânem în subsolul clasamentului, acolo unde suntem și acum, fiindcă creșterea economică se corelează doar aparent cu creșterea datoriilor.

 

 

1 Shares
Share
Tweet
Share