15 August 2020
Home / News / România are stagcreștere: crește PIB fără să scadă șomajul

România are stagcreștere: crește PIB fără să scadă șomajul

Una din cele mai interesante informații pe care am văzut-o în ultimele zile vine de la Florin Cîțu și spune așa: deși PIB crește de 3 ani de zile și s-a apropiat de nivelul atins înaintea crizei, avem cu circa 400000 de locuri de muncă mai puține. Cu alte cuvinte, PIB-ul a crescut, dar fără prea multe locuri de muncă în plus.

Piata muncii

 Numărul locurilor de muncă pierdute și nerecuperate încă este important: reprezintă 8% din întreaga piață a forței de muncă. Care să fie explicația? Să funcționeze economia României într-un mod mai productiv decât o făcea înainte de criză – adică să producă aceeași cantitate de bunuri și servicii dar cu mai puțini lucrători? Să fie din cauză că evoluția PIB a fost determinată în mod decisiv de creșterea exporturilor (industria auto) și de condițiile meteo favorabile pentru agricultură – așadar de doar câteva sectoare care, evident, nu au putut genera locuri de muncă? Să fie din cauza extinderii economiei subterane, multe locuri de muncă fiind create la negru și astfel necontabilizate de statisticieni?

Probabil toate variantele de răspuns sunt adevărate într-o oarecare măsură. Vă propun să ne uităm la graficul de mai jos, cara arată evoluția PIB și a șomajului, așa cum este el măsurat de ANOFM, respectiv INS (șomajul corespunzător definiției Biroului Internațional al Muncii). Pentru o mai bună vizualizare am afișat datele privind șomajul folosind o scară inversă. După cum se vede, PIB este corelat cu rata șomajului oferită de ANOFM, care raportează numărul șomerilor înregistrați (și indemnizați corespunzător). Creșterea economică a captat aproape tot bazinul șomerilor înregistrați din cauza crizei, mai puțin vreo 20000 de persoane. În schimb, șomajul calculat de INS după metodologia în vigoare la nivel internațional pare insensibil la creșterea economică. De la o medie de 5,8% în anul 2008 a tot crescut și se cifrează la 7,43% (medie pe primele 10 luni).

PIB si rata somajului

De ce este șomajul real mai mare decât șomajul raportat de ANOFM? Din mai multe motive. Unii oameni lucrează de fapt în economia subterană: oficial nu au loc de muncă dar neoficial câștigă bani. Alții au ieșit din scriptele oficiale pentru că nu au reușit să se mai integreze pe piața muncii. Alții preferă să stea și să trăiască cu ce mai culeg din grădina cu zarzavat decât să muncească în schimbul unui salariu.

Important este altceva. O creștere economică de genul celei pe care o avem nu este suficientă pentru a genera creșterea ocupării. Este o creștere economică fragilă și în marja de eroare: ba din cauză că am vândut mai multe Logan-uri, ba fiindcă a plouat la timp pentru agricultură. Nu este o creștere economică incluzivă. În plus, povara fiscală și constrângerile financiare (datoriile la bănci) cu care operează multe firme fac nerentabilă crearea de locuri de muncă și inhibă extinderea activității economice. Eventualele câștiguri de productivitate se obțin în principal prin economii de costuri, inclusiv cu forța de muncă, nu prin dezvoltarea de noi procese de producție. Trăim încă în epoca austerității, o austeritate care este pe de o parte necesară după excesele din timpul boom-ului dar pe de altă parte impusă inutil de stat, care își externalizează ineficiența prin  noi creșteri de impozite an de an.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share