18 September 2020
Home / Speculații / România are nevoie de o revoluție burgheză

România are nevoie de o revoluție burgheză

Dacă citiți acest articol despre viața politică din India veți vedea că există suficiente asemănări cu România. Din câte știu, profilul votantului român înclină ușor către o persoană cu venituri mici și studii medii. În politică și în funcții înalte în administrația publică au ajuns preponderent persoane care provin fie din “vechea gașcă” elitistă de activiști politici (+ rude ale acestora), fie din rândul unor profitori semi-analfabeți care au văzut în politică calea cea mai ușoară de a-și asigura traiul. Acest melanj de “cadre de nădejde” și marionete care le cară geanta reprezintă de un sfert de secol clasa conducătoare a României. Și ea este votată, prin rotație, așa cum spuneam, de o minoritate ușor manipulabilă sau captivă intereselor politice.

vote

Majoritatea românilor sau oricum o parte foarte consistentă din electorat a renunțat să mai meargă la vot. Suspectez că acești oameni sunt intelectuali (poate susținători ai monarhiei), tineri care s-au înstrăinat de “viața cetății” sau persoane centrate pe dezvoltarea personală, pe carieră, pe afaceri, care au păstrat însă o oarecare distanță față de stat și politică. Ei și-au dat seama că alternativele politice care concurează și se înjură reciproc nu reprezintă de fapt nici o alegere, ci doar perpetuarea “sistemului” pe principiul “La vremuri noi, tot noi!”. Și că, în consecință, nu merită să se deranjeze să meargă până la cabina de vot; mai bine folosesc weekend-ul pentru un city break, pentru a ieși cu prietenii la un grătar sau la o bere, pentru îngrijirea gospodăriei sau pur și simplu pentru a sta cu televizorul închis și a citi.

Acest grup masiv de electori este clar nemulțumit de calitatea decidenților politici de azi, dar totodată suficient de individualist și eterogen în preferințe încât să nu se coaguleze cu ușurință în jurul unei alternative. Fie că sunt antreprenori, fie proletari de dimineață până seara în open office-ul unei corporații, fie profesori sau studenți scârbiți de politica dâmbovițeană – îmi place să-i consider burghezia României.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share