13 August 2020
Home / Despre criza / Rețeta însănătoșirii Greciei este infectarea cu fonduri europene!

Rețeta însănătoșirii Greciei este infectarea cu fonduri europene!

Culmea ironiei se petrece în Grecia. După ce că această țară a ajuns bolnavul Europei din cauza politicilor paternaliste la nivel national și european care, au permis (1) creșterea statului asistențial și (2) inițierea de afaceri nesustenabile, generând în fond redistribuție de avuție și o structură economică la fel de solidă ca un castel de nisip, ei bine medicamentele prescrise au purtat aceeași amprentă socialistă. Cum era de așteptat, acest tratament nu a însănătoșit deloc Grecia:

  • PIB scade de 6 ani, și va atinge probabil un nivel cu 30% mai mic decât cel de la începutul crizei, ceea ce înseamnă că “Marea Recesiune” din Grecia este de fapt identică cu Marea Depresiune. Pe timp de pace în Europa modern așa ceva este fără precedent;
  • Rata șomajului este 27%, mai mare decât a fost în SUA în anii 1929-1933 și, – țineți-vă bine! – va crește conform estimărilor OECD; predicțiile oficiale de până acum au fost pur și simplu ridicole, după cum se poate vedea din graficul de mai jos, iar cei care le-au făcut ar trebui hrăniți doar cu pâine și apă până își vin în fire!
  • Rata șomajului tinerilor este 57%;
  • Datoria publică reprezintă 175% din PIB, după două runde de “salvare”, în vreme ce înainte de criză era 130% – așa se întâmplă când repetenții la economie ajung să ia decizii la FMI-UE-guvernul grec;
  • Creditele neperformante au ajuns la nivelul de 25% (pentru persoane fizice) și 31% (pentru companii) – adică l-au depășit pe cel din România, yes!

SA_Greece-2013_Unemployment_fig6

Dar oficialitățile anunță cu încântare că vin „ajutoare”. Fonduri europene în valoare de 7,5 miliarde euro vor intra în economie anul viitor. La o asemenea veste rămâi perplex. Grecia a fost cel mai mare recipient de fonduri europene, fonduri care au pervertit economia datorită ineficienței lor intrinseci. Într-un articol din 2010 despre istoria economică a Greciei spuneam:

Intrarea Greciei în 1981 în Comunitatea Europeană a facilitat creşterea statului, datorită transferurilor substanţiale – aviz amatorilor din România care cred că prin fonduri europene vom asigura un viitor mai bun urmaşilor. Aceste transferuri au crescut de 14 ori între 1981 şi 1991, de la 0,4 la 5,7% din PIB, contribuind nu la creşterea economică ci la constrângerile bugetare laxe.

Fondurile publice cultivă clientelismul și ineficiența, fiindcă accesul la resurse este controlat politic și fiindcă direcțiile de cheltuire a banilor nu au nici o legătură cu calculul economic și nevoile pieței. Grecia nu poate fi salvată prin încă o rundă de subvenții. Grecia poate fi înglodată și mai tare în datorii în acest fel.

0 Shares
Share
Tweet
Share