27 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Restanțele bancare și creditele neperformante la maxim istoric, interes anemic pentru creditare

Restanțele bancare și creditele neperformante la maxim istoric, interes anemic pentru creditare

Bună dimineața! Trebuie să punem semnul exclamării și după valoarea restanțelor (luna august) mai mari de 30 de zile la creditele bancare contractate de persoanele fizice: 10.7 miliarde lei! Sumele restante înregistrează o creștere cu 25% față de luna august a anului trecut, ritmul de creștere fiind ușor mai mare decât cel înregistrat în perioada 2011-2012. După cum se vede din grafic numărul restanțierilor a cam înghețat de la începutul crizei, el se cifrează acum la 715705 indivizi. Aceste două informații ne ajută să înțelegem că sistemul bancar nu a trecut încă prin restructurarea de care se tot vorbește. Restructurare nu în sensul de închidere de agenții și dat angajați afară, deși nici asta nu e greșit, ci în sensul epurării activului de creanțele cu probleme. Nu se vede o activitate susținută de lichidare a activelor proaste, așa cum nu se observă o creștere semnificativă a numărului debitorilor care sunt aruncați în stradă pentru că nu își plătesc la timp ratele. Deh, România nu este SUA, la noi nu e nici o criză… știți refrenul. Sau poate se speră că problemele vor dispărea de la sine imediat ce România va reîncepe creșterea economică… Am auzit și teoria asta, dar uite că suntem în al treilea an de creștere economică și portofoliul băncilor nu se îmbunătățește. Ceva e putred cu PIB-ul, cum am mai zis.

Restante credite bancare

Că veni vorba, rata creditelor neperformante a atins și ea în august un maxim istoric, 21%. Nu am la îndemână o comparație statistică, dar suspectez că este cea mai mare rată din UE, după Grecia. Îmi aduc aminte de faptul că activele bancare reprezintă doar 64% din PIB, un nivel foarte redus comparativ cu alte state. Motiv pentru unii să deplângă situația și să ceară extinderea sistemului financiar. Serios? Aveți idee cât la cât se cifrau restanțele și activele putrede dacă activele bancare reprezentau, să zicem, 140% din PIB ca în Grecia?! Probabil ne-ar fi trebuit nu una, ci 2-3 “centuri de siguranță” de la FMI cu care să ne sugrumăm definitiv, pe persoană fizică, ca să ne salvăm pe ființă națională.

Rata creditelor neperformante

În aceste condiții este firesc că băncile nu se înghesuie să acorde noi credite. Numărul de interogări la Centrala Riscului de Credit pentru a verifica situația debitorilor potențiali se păstrează la un nivel de circa 9 ori mai mic decât cel dinaintea crize. Conform datelor BNR în luna iulie s-au efectuat 103385 de interogări.

Repet, eu nu înțeleg de ce se tot cere cu insistență creșterea creditării. De ce băncile sunt acuzate că nu finanțează economia. Nu mi se pare că este o idee bună ca, atunci când unul din cinci credite este aproape irecuperabil, să începi să dai mai mulți bani pentru a “stimula” economia. Câtă vreme rău-platnicii nu sunt “stimulați” să dea banii înapoi, banii băncilor se duc pe provizioane. Ca să sintetizez: nu poți avea relansarea sănătoasă a creditării fără epurarea mediului de afaceri. Orice altceva nu este economie, este contabilitate. Cifre, cifre…

Cererea de credite

O zi bună în continuare!

0 Shares
Share
Tweet
Share