22 September 2020
Home / Nevoia de reforme / Reguli, nu discreție, în politica bugetară

Reguli, nu discreție, în politica bugetară

Florin Cîțu aduce în discuție necesitatea constrângerii politicii bugetare prin adoptarea unei reguli. Nu ne spune cum să adoptăm regula, prin Constituție sau printr-o lege, dar discuția merită lansată.

medium term structural budget deficit to be zero
medium term target of lower public debt
medium term target of lower government expenditure
in periods of economic boom only revenues form permanent sources can be spent, others saved

Am două probleme: prima – minoră – este cu justificările monetarist-hayekiene pe care le aduce în sprijinul ideii. „With transparency and predictability comes credibility”, spune Florin. Desigur, dacă statul vine mâine și dă o lege conform căreia toată lumea cumpără pâine pe cartelă… rezultatul unei asemenea măsuri transparente și predictibile nu poate fi decât credibil! Ați prins ideea: criteriul predictibilității nu este cel mai bun criteriu cu care să operăm în formularea politicilor publice. Eu aș opera cu altul, cum ar fi micșorarea statului.

A doua problemă este că nu cred că trebuie să ne oprim atenția asupra deficitului structural. Apropod de transparență, asta e chiar tare! Cine știe ce este și cât este deficitul structural? Probabil experți ca Florin. Doar că nu toți pot fi creditați, ca el, cu cele mai bune intenții. De aceea eu propun să ne referim la un indicator mai simplu: deficitul bugetar cash; să să spunem că el trebuie să fie echilibrat pe termen mediu, adică, de exemplu, că statul nu poate avea deficit bugetar 2 ani consecutiv.

Am mai scris despre acest subiect.

0 Shares
Share
Tweet
Share