8 April 2020
Home / Articole / Regimul special al sporurilor

Regimul special al sporurilor

Conform INS, ponderea sporurilor în salariu variază considerabil de la un sector economic la altul, aşa cum arată graficul de mai jos.

Sporurile şi primele sunt folosite cu precăderea la salarizarea personalului medical (reprezintă 41,2% din salariu), a minerilor şi petroliştilor (40,3%), a furnizorilor aşa-ziselor “utilităţi publice” – energie electrică, gaze (35,4%).
În schimb, sporurile cele mai mici le primesc angajaţii din hoteluri şi restaurante (5,5%), comerţ (5,6%), servicii administrative şi suport (6,5%), bănci (8,6%), construcţii (10,5%) ş.a.m.d.

Ce-i separă pe cei care primesc multe sporuri de cei care primesc puţine? Tipul slujbei: la stat sau la privat. Angajaţii la stat primesc multe sporuri, angajaţii din domeniul privat încasează puţine prime, bonusuri etc. – ca pondere în salariu.

Statistica ilustrează foarte bine cum acordarea de beneficii a reprezentat un subterfugiu, o madalitate de creştere mascată a salariilor din sectorul public (tichetele de masă nu sunt luate în calcul si am impresia că ele ar înclina şi mai mult balanţa avantajelor non-salariale în partea bugetarilor).

Parafrazând cele spuse de primul ministru recent referitor la pensii, dacă cei care manevrează şaiba în întreprinderile de stat primesc sporuri, de ce atunci să nu primească şi cei care manevrează şaiba în construcţii, adică la privat? Dacă doctorii care ne tratează de gripă primesc sporuri, de ce să nu primească sporuri şi ospătarii – care sunt mult mai expuşi la gripă din cauza meseriei pe care o exercită? Dacă cei care ne dau curent şi apă caldă primesc sporuri, atunci de ce să nu primească şi cei care ne dau credite?

0 Shares
Share
Tweet
Share