24 October 2020
Home / Ideologi da' culți / Reforma sănătății – e la modă “privatizarea” și “piața liberă” după ureche

Reforma sănătății – e la modă “privatizarea” și “piața liberă” după ureche

Zice bine Alina Mungiu referindu-se la planul guvernului de a eficientiza sectorul medical:

Cum rezolvă soluţia lor problema principală, cea a numărului insuficient de contribuabili? O ocoleşte; pentru că la fel cu sistemul de pensii, tot aceiaşi contribuabili vor ajunge să subscrie la mai multe sisteme, nu cei care lipsesc. Dar problema a doua, plăţile informale? Nici vorbă, pentru că sistemul de stat, cel cu acces pentru săraci, va rămâne subfinanţat, va fi chiar mai drastic subfinanţat, deci aici vor rămîne cele mai prost plătite cadre care vor trebui cumva subvenţionate direct de populaţie (bani sau cadouri în natură). Dar problema a treia, calitatea serviciilor, nu ar trebui ea să crească prin faptul că se creează competiţie între public şi privat? Nu: acest concept de new public management (NPM) a fost între timp dovedit ca greşit, competiţia nu funcţionează acolo unde nu există un mecanism de piaţă care ar stabili preţul, şi nu funcţionează în general în ţări vulnerabile la corupţie. Dacă am plăti direct, din buzunar, pentru ambulanţe, probabil că în timp s-ar dezvolta un serviciu de calitate mai bună la un preţ corect (pe care însă destui nu l-ar putea plăti, deşi economic ar fi preţul just). Dacă însă nu plătim direct, ci aceste servicii concurează toate la un anumit fond de stat, statul va stabili de fapt preţul şi ce firmă e mai eficientă, în mod arbitrar şi preferenţial, cum îi e felul

Cred că singura politică redistribuționistă (second best, cum ar veni ) prin care statul poate face să meargă substanțial mai bine sistemul medical este subvenționarea directă a pacientului, mai precis ajutorarea celor săraci și aflați în dificultate. Iar subvenția să se acorde prin sistemul fiscal. Fie prin deduceri de impozit fie prin impozit negativ pe venit. Cu alte cuvinte, dacă tot crezi că într-un sistem capitalist veritabil un număr de indivizi nu vor avea mijloace pentru a-și asigura sănătatea – și nici nu crezi că sistemul de caritate privată va rezolva problema – atunci acordă-le un venit compensatoriu.

Doar dacă individul este liber să aleagă, concurența va duce la stoparea risipei și va funcționa în beneficiul consumatorului. Altminteri concurența va funcționa doar in sens politic (adică în detrimentul consumatorului), precum o cursă pentru câștigarea banului public. Ce sistem de piață este acela în care spitalele sau sistemele de ambulanță private concurează pentru a obține bani de la buget?! Statul trebuie să iasă cât mai mult din joc pentru ca piața să funcționeze în adevăratul sens al cuvântului.

0 Shares
Share
Tweet
Share