5 June 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Reforma monetară în 2 luni, 2 săptămâni și 2 zile

Reforma monetară în 2 luni, 2 săptămâni și 2 zile

De ce este necesară reforma monetară? Pentru că actualul cadru instituțional monetar-bancar poartă o responsabilitate uriașă pentru criza pe care o traversăm, ca și pentru crizele trecute, așa cum am arătat. Numeroși economiști, inclusiv laureați ai premiului Nobel, au insistat pe importanța reformei monetare, demonstrând slăbiciunile instituțiilor existente – fie că vorbim de moneda de hârtie emisă în regim de monopol de către stat, fie că ne referim la activitatea bancară cu rezerve fracționare. Anul trecut Edward Prescott a afirmat la București importanța interzicerii practicii rezervelor fracționare; Milton Friedman și Maurice Allais au susținut același lucru. Friedrich Hayek a scris despre utopia centralizării monetare europene (e și asta o formă de unificare/”integrare”, într-adevăr) și a arătat beneficiile concurenței monetare; Anghel Rugină a tot vorbit despre acest lucru dar nu l-a ascultat nimeni etc.


Din păcate, în iureșul dezbaterilor despre reforma statului am omis unul dintre cele mai importante elemente: separarea statului de domeniul monetar-bancar, pentru a îndepărta guvernul de la borcanul cu miere al emisiunii de bani. Această omisiune nu este întâmplătoare; cei mai mulți dintre analiștii economici sunt asociați grupurilor de interese din domeniu, fiind direct preocupați de reformarea economiei… atât timp cât reforma nu-i atinge și pe ei.

Anthony Evans (de la ESCP Europe) a recidivat și a propus următorul plan de reformă monetară, pe care vi-l redau puțin mai succint.

În 2 zile:
• Eliminarea programului de asigurare a depozitelor
• Încetarea refinanțării băncilor de la banca națională
• Restructurarea băncilor: suspendarea retragerii depozitelor, reevaluarea activelor (ștergerea celor neperformante), transformarea depozitelor în acțiuni (dacă situația o impune)

În 2 săptămâni:
• Înghețarea bazei monetare: stoparea emisiunii de monedă
• Privatizarea rezervei de aur a statului
• Introducerea concurenței monetare: băncile sunt libere să emită propriile bancnote, inclusiv cu acoperire în aur sau altă marfă; indivizii au libertatea de a alege ce monedă să folosească – posibilitatea folosirii aurului ca mijloc de schimb
• Reglementarea strictă a activității bancare cu reserve fracționare: indivizii pot opta între depozite cu 100% rezerve și conturi cu rezerve fracționare

În 2 luni:
• Banca națională încetează operațiunile pe piața deschisă (open-market) și nu mai finanțează guvernul
• Banca națională este privatizată

Pentru o discuție detaliată asupra propunerilor de reformă monetară menite asigure funcționarea armonioasă a economiei, fără ciclu economic, fără crize și fără inflație, vă recomand să citiți cartea lui Huerta de Soto, Moneda, creditul bancar și ciclurile economice, în special capitolul 9.

0 Shares
Share
Tweet
Share