31 October 2020
Home / Articole / Reforma administrației a la Cioloș: ori politizare, ori ca până acum!

Reforma administrației a la Cioloș: ori politizare, ori ca până acum!

Credeți că este posibil așa ceva? Da, este posibil. Orice este posibil, inclusiv să propui o așa-zisă reformă a administrației publice, fără nici o strategie sau viziune și care de fapt vizează politizarea ei. Planul de reformă propus de guvernul Cioloș vizează – cu voia dvs. ultima pe listă –

“separarea palierului politic de palierul administrativ, al funcționarilor publici. Se propun spre discuție 3 scenarii:

reforma administratiei 2

Scenariul A – extinderea funcțiilor politice la nivelul prefecților și sub-prefecților

Scenariul B – extinderea funcțiilor politice la nivelul prefecților, sub-prefecților, directorilor de deconcentrate, secretari generali și adjuncți, directori generali”

și, în caz că astea nu sună suficient de prost

“Scenariul C – aplicarea modelului de reformă din 2004-2006 în litera și spiritul lui original.”

Guvernul admite că scenariile A și B au printre dezavantaje – cu voia dvs. ultimul pe listă – “critici din partea societății civile”, în vreme ce Scenariul C “nu a funcționat niciodată în parametri inițiali, fiind distorsionat printr-o serie de practici și instrumente…”

facepalm

Documentul din imagini a fost distribuit prin presă, spre buna informare a lumii. Este doldora de idei militărești birocratice și de termeni absconși-pretențioși, după cum se poate vedea:

reforma administratiei

Absolut nimic interesant în acest material. Nimic despre descentralizare. Nimic despre responsabilitatea în fața cetățeanului. Doar ceva despre salarii, desigur, în legătură cu care ne-a informat doamna Dragu oricum că ele sunt corelate indirect cu productivitatea, printr-un proxy. În rest nimic, nimic. Cu excepția ultimului paragraf – cu voia dvs. – care explică… “strategia”:

“Este esențială co-participarea cetățenilor la fundamentarea și implementarea proiectelor ce implică dezvoltarea comunității lor… este mult mai ușor să aplici un impozit local mai mare și să-l colectezi, dacă cetățenii participă la luarea deciziilor privind cheltuirea acestor resurse, dacă li se prezintă periodic ce s-a făcut cu banii, dacă pot verifica singuri pe site-ul primăriei modul în care este utilizat bugetul acesteia.”

Dacă nu v-ați prins sau nu v-ați amintit deja, așa proceda și Ceaușescu (care se vede treaba că era expert în administrație), așa se întâmplă și în Coreea de Nord. Păi nu sunt cetățenii consultați, după ce au fost spălați pe creier? Nu li se prezintă lor zi de zi mărețele realizări ale partidului la orice oră și prin orice mijloace? Ba da. Asta ca să știți ce vă așteaptă. La cele stă mintea birocraților și politrucilor. Pardon, tehnocraților.

37 Shares
Share
Tweet
Share