17 September 2020
Home / Articole / Reflecţii după conferinţa lui Strauss-Kahn

Reflecţii după conferinţa lui Strauss-Kahn

Azi dimineaţă am participat la conferinţa directorului FMI la ASE. Prelegerea, întrebările adresate din sală şi răspunsurile oferite au abordat destule chestiuni, suficient de interesante pentru a vorbi despre ele o săptămână de aici încolo. Pentru început, vă voi spune doar că Strauss-Kahn a identificat cauza principală a crizei actuale în dereglementarea sectorului financiar din ultimele decenii. Si a adăugat, logic, că avem nevoie de reglementări noi, accentuând în subsidiar că procesul de reglementare decurge foarte lent şi anevoios. La un moment dat, a spus că FMI nu a anticipat criza actuală, ba chiar că izbucnirea ei într-un stat dezvoltat (SUA) a fost o supriză pentru toată lumea – care, eventual, gândea că probabilitatea producerii unor turbulenţe este mai mare pe la „periferie”.

Acum, nu poţi să nu stai o clipă şi să te gândeşti: bine-bine, reglementarea e soluţia, dar dacă reglementatorii nu au putut anticipa criza (de fapt, nu au anticipat nicio criză, niciodată, dar asta e altă poveste), atunci ce motiv am eu să cred că reglementările pe care le compun ei acum vor împiedica apariţia crizei viitoare? Ştiţi cum se spune, generals are fighting the last war! Aţi ghicit: niciunul.

De fapt, eşecul FMI şi al altor organisme publice de a preveni criza arată că acestea nu deţin o teorie a crizei. Iar dacă nu deţin o teorie a crizei înseamnă că nu pot formula un tratament, cu atât mai puţin o modalitate de prevenire a crizei. La fel cum un doctor care nu înţelege boala pacientului nu are cum să-i prescrie o reţetă de însănătoşire.

Glumesc, evident. „Eşecum FMI de a preveni criza”?! He-he, FMI este o parte a problemei, este la originea crizei, alături de alţi factori despre care am vorbit pe acest blog. Radu Muşetescu – fostul meu coleg de facultate, astăzi cadru didactic ca şi mine – a preluat cu abilitate metafora doctorului şi l-a întrebat pe Strauss-Kahn, stârnind o rumoare ironică în sală: „Dacă fumatul dăunează sănătăţii, dar eu ştiu că doctorul mă pune pe picioare de fiecare dată când mă îmbolnăvesc, ce motiv am să renunţ la fumat?!”

Despre răspuns şi alte poveşti, în curând.

0 Shares
Share
Tweet
Share