25 November 2020
Home / Articole / Reducerea investițiilor publice “ține economia în loc”?! Din contră, creează spațiu sectorului privat

Reducerea investițiilor publice “ține economia în loc”?! Din contră, creează spațiu sectorului privat

Șirul titlurilor alarmiste dar puțin inspirate din ZF a mai crescut puțin ieri: „Guvernul ține economia în loc pentru că nu investește în infrastructură” spune gazeta, care își ilustrează teoria cu exemplul de la CNADNR, unde s-au cheltuit în primul semestru doar 40% din fondurile alocate.

Dar teoria este greșită. Guvernul nu are cum să țină economia în loc dacă nu cheltuie bani, pentru simplul motiv că guvernul cheltuie banii altor oameni, ceea ce înseamnă că cu cât cheltuie mai puțin statul cu atât cetățenii și firmele private pot cheltui mai mult. Adică este de bine, fiindcă sectorul privat are infinit mai multe motive să cheltuie prudent și eficient resursele, în comparație cu administrația publică.

Vă propun să ne întoarcem la cifre, ca să facem pe plac iubitorilor de statistici, “date concrete, nu vorbăraie”. Mai precis, la o identitate macroeconomică fundamentală, despre care am vorbit mai pe larg în februarie:

(S+I) + (T-G) = X-M

unde

S – economisirea privată

I – investițiile private

T – taxele, veniturile bugetare

G – cheltuielile guvernului

X – exporturile

M – importurile

Prima paranteză arată dacă sectorul privat strange cureaua sau nu, a doua paranteză arată deficitul bugetar, iar în partea dreaptă a semnului egal avem soldul contului curent. Logica este simplă: dacă statul cheltuie prea mult, atunci aceste cheltuieli trebuie acoperite cumva – fie printr-un surplus de economii din partea sectorului privat, fie prin intrări de capital din exterior. Și viceversa.

În 2013 cifrele arată că sectorul privat a strâns cureaua. Revin la articolul din februarie, unde îl citam pe Liviu Voinea, care spunea:

După cum se vede, anul trecut am încheiat cu un deficit de cont curent de 1% din PIB şi cum deficitul bugetar a fost de 2,5% din PIB rezultă că sectorul privat s-a contractat cu 1,5% din PIB. Dar noi avem nevoie ca sectorul privat să reia investiţiile şi consumul, nu să se ajusteze.

Să revedem graficul de atunci ca să înțelegem situația în perspectivă.

Defitele-extern-bugetar-si-privat

Ei bine, ce s-a întâmplat pe primul semestru din acest an? Lucrurile stau cam așa:

  • Deficitul bugetar a scăzut, este la jumătate față de cel din anul trecut, adică 3,4 mld. față de 6,6 mld. lei; adică doar 0,5% din PIB, față de 1% anul trecut.
  • „Deficitul comercial FOB-CIF în semestrul I 2014 a fost de 12619,8 milioane lei (2833,5 milioane euro), mai mare cu 1488,3 milioane lei (298,8 milioane euro) decât cel înregistrat în semestrul I 2013” – ne zice INS. Soldul contului curent – elementul care contează de fapt în identitatea contabilă de mai sus – este clar în deteriorare, aflăm de la BNR, chiar dacă statistica acoperă doar primele 5 luni ale anului: În perioada ianuarie – mai 2014 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 351 milioane euro, comparativ cu un excedent de 191 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul 2013

Deci sectorului bugetar a cheltuit mai puțin, iar finanțările externe au crescut. Ce înseamnă asta? Că sectorul privat a fost mai puțin încorsetat decât anul trecut.

Desigur, aici vorbim de banii manevrați în realitate în economie, nu de banii care ar fi trebuit să fie manevrați conform legislației. În prima jumătate a acestui an fiscalitatea a crescut, ceea ce ar trebui să ne spună că sectorul privat este chiar mai împovărat ca în 2013. Da, dar probabil și economia subterană a crescut, ceea ce înseamnă că, de facto, sectorul privat a manevrat mai multe resurse ca anul trecut. Ipoteza este confirmată și de Consiliul fiscal. Oricum, legal sau ilegal nu are importanță, relevant este faptul că, spre deosebire de 2013 și la fel ca în 2012, cheltuielile private au renăscut puțin în 2014.

Revenind la ideea cu care am început. Politica guvernului a creat vrând-nevrând ceva spațiu sectorului privat. Ceea ce este un lucru bun, nu prost, așa cum spune ZF.

 

1 Shares
Share
Tweet
Share