18 September 2020
Home / Despre criza / Rata reală a șomajului în SUA nu este 7,3%, ci aproape 11%

Rata reală a șomajului în SUA nu este 7,3%, ci aproape 11%

John Taylor (Stanford University) a postat pe Twitter o poză cu rata șomajului calculată ținând cont de scăderea populației interesată de piața muncii. Este o diferență foarte mare față de rata oficială a șomajului: aproape 11% față de 7,5%.

Real unemplyment

Motivul pentru care rata oficială a șomajului în SUA a scăzut în ultima perioadă nu este faptul că oamenii concediați în timpul crizei s-au reintegrat pe piața muncii, ci faptul că din ce în ce mai mulți oameni se retrag complet de pe piața muncii, obținând certificat de handicapat sau înrolându-se ca studenți. Creșterea numărului de studenți și a persoanelor cu handicap este fără noimă economică sau pur și simplu dubioasă. Numărul persoanelor cu handicap a crescut cu 25% de la începutul crizei! Acest lucru face ca rata reală a șomajului să fie subevaluată considerabil. Statisticile șomajului arată bine, dar economia americană nu a creat de fapt locuri de muncă, ci a scos oameni de pe piața muncii:

Employment

Concluzia? Economia SUA și-a revenit din criză exact cum și-a revenit economia României: din pix, din starea vremii și din fluxul de bani ieftini care creează speculații imobiliare, energetice și bursiere. Trăiască Obama și predicțiile optimiste ale geniilor care îl consiliază:

 Obama

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share