8 April 2020
Home / Articole / Rata inflaţiei din martie arată că suntem în stagflaţie

Rata inflaţiei din martie arată că suntem în stagflaţie

Rata inflaţiei pe luna martie a fost de 0,2%. Ceea ce duce rata inflaţiei pe primul trimestru la circa 2,1%. Vă amintesc că ţinta oficială de inflaţie pe anul 2010 este 3,5%. Crede cineva că va fi respectată?

Fără ironie, ar putea fi respectată dacă BNR renunţă la relaxarea politicii monetare iar guvernul abandonează cheltuirea extravagantă a banului public.

Majoritatea analiştilor apreciază încetinirea creşterii preţurilor. Însă uită un fapt esenţial: contextul economic. La apogeul boom-ului economic (2007-2008) preţurile creşteau cu 6%, iar PIB aşijderea sau chiar mai mult. În mod normal, criza ar fi trebuit să vină însoţită de deflaţie. În România însă ea ne-a adus continuarea inflaţiei. PIB a scăzut considerabil, rata şomajului s-a dublat (de la 4% la 8%), iar preţurile… ei bine preţurile au continuat să crească cu o rată anuală de 4%-5%. Cum ar trebui să reacţionăm? Să salutăm încetinirea cu 1%-1,5% a ratei inflaţiei drept o victorie a politicii monetare? Sau să privim realist faptele şi să recunoaştem că de ceva vreme ne zbatem în cea mai proastă situaţie economică posibilă – stagflaţia?

Este evident că economia privată este puternic încorsetată. Un drum atât de pustiu pe Valea Prahovei ca cel pe care l-am parcurs duminică nu am văzut niciodată. Aşa cum am demonstrat aici sectorul privat economiseşte. Şi atunci, de unde creşterea IPC? Din faptul că sectorul public a continuat bâlciul cheltuielilor. Din faptul că BNR ieftineşte creditul pentru a facilita finanţarea acestor cheltuieli. Vom vedea ce ne rezervă viitorul.

0 Shares
Share
Tweet
Share