22 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Protecţia consumatorului cu mitraliera

Protecţia consumatorului cu mitraliera

Nu există niciun motiv de creştere a preţurilor, a spus Chavez după ce a devalorizat bolivarul de la 2,15 la 2,6 unităţi pentru 1 dolar. Asta pentru tranzacţiile prioritare pentru naţiune. Pentru toate celelalte există cursul de 4,3 unităţi pentru 1 dolar!

Dictatorul a declanşat războiul împotriva inflaţiei la propriu: a ameninţat comercianţii că le va naţionaliza afacerile dacă îndrăznesc să crească preţurile. Am o veste proastă pentru Chavez. El nu poate câştiga această bătălie decât dacă declară mai întâi război matematicii şi îl şi câştigă. Căci preţurile nu arată decât puterea de cumpărare a monedei, ori aceasta tocmai a fost diminuată cu 20%-50%. Este simplu: cu cât tipăreşti mai mulţi bani, cu atât abundenţa lor în raport cu celelalte mărfuri îi ieftineşte – ceea ce un alt mod de a spune că, în termeni monetari, mărfurile se scumpesc. Doar dacă am trăi în Nirvana, dacă guvernul ar putea fabrica brânză, bere, biscuiţi în acelaşi ritm în care poate tipări bani, doar atunci banii şi-ar păstra puterea de cumpărare.

Chavez mai foloseşte şi alte mijloace pentru a-şi impune voinţa. A ameninţat cu scoaterea armatei în stradă la vânătoare de speculanţi. Îşi extinde lanţurile de Economat-uri – numite în Venezuela „Comerso” (Comerţ Socialist), prin care desface alimente la preţuri subvenţionate – pentru a-i învăţa minte pe burghezi ce înseamnă concurenţa, adevărata piaţă. Însă tot degeaba. Nevoile oamenilor nu se satisfac prin planificare centrală, distribuţia pe bază de cartelă sau, aşa cum se face mai nou în România, prin profeţii despre impactul alimentaţiei asupra sănătăţii oamenilor.

Până când se vor întoarce armele, Goodbye prosperous capitalism, hello concentrationist socialism!

0 Shares
Share
Tweet
Share