24 October 2020
Home / Articole / Prostesc, dar legal: moneda de platină de 1 trilion

Prostesc, dar legal: moneda de platină de 1 trilion

Iar am fost rupt de realitate câteva zile, iar am ratat ceva important. De data asta vuieşte internetul în legătură cu super-ideea care ar putea scoate SUA din impasul datoriei. Soluţia ar fi ca Trezoreria să emită o monedă (comemorativă, gen) care să fie inscripţionată cu 1 trilion, pe care mai apoi s-o vândă Fed-ului în schimbul a… aţi ghicit! – 1 trilion de dolari. În felul acesta guvernul ar face rost de bani pentru a-şi putea plăti datoria astronomică.

Ideea este mai proastă decât cele mai stupide lucruri emise de indivizii cu cel mai scăzut IQ. În primul rând, pentru că aşa cum remarcă Paul Krugman, guvernul pur şi simplu nu trebuie să găsească scuze penibile pentru a tipări bani. Emiterea acestei monede echivalează cumva cu încercarea unui om de a-şi ascunde goliciunea legându-şi un prosop în jurul şoldurilor şi ieşind la plimbare pretinzând că este îmbrăcat după ultimul răcnet. E penibil, am zis asta? Apoi, e prostesc pentru că tipărirea de bani – deşi este o soluţie la care statele au apelat de multe ori în istorie pentru a-şi plăti creditorii – nu este o metodă de a-i face pe aceştia să se simtă recompensaţi. Pentru că tipărirea de bani înseamnă devalorizarea banilor, chestie care chiar dacă nu-l supără pe Krugman, cu siguranţă îi supără pe creditori. În al treilea rând pentru că înseamnă o rupere totală cu principiile bunei guvernări, conform cărora Finanţele nu trebuie să aubă acces la tiparniţă, iar băncile centrale trebuie să fie independente de guvern. Dacă moneda asta va vedea lumina zilei atunci s-a terminat cu aceste principii – la modul explicit, că implicit s-a terminat demult.

În rest nu am ce să comentez. Stau şi mă minunez cât de multă lume cu CV important a luat în serios ideea. Vă las să zâmbiţi în comania parodiei de mai jos.

0 Shares
Share
Tweet
Share