21 September 2020
Home / Observații / Propunerea lui Hayek, din 1976, alternativă la euro

Propunerea lui Hayek, din 1976, alternativă la euro

117 Shares

I. Propunerea practică

Propunerea concretă pentru viitorul apropiat şi ocazia pentru examinarea unui plan de o anvergură mult mai mare este ca:

ţările  Pieţei  Comune, de  preferinţă  împreună  cu ţările europene neutre (şi, posibil mai târziu, cu ţările Americii de Nord), să se oblige reciproc printr-un tratat oficial să nu plaseze nici un obstacol pe tot cuprinsul teritoriilor lor în calea liberului schimb al monedelor naţionale sau a practicilor similare din domeniul bancar, de către orice instituţie legal constituită în unul din aceste teritorii.

Aceasta ar însemna, în primul rând, abolirea oricărei reglementări privind schimburile sau mişcarea banilor între ţări, precum şi deplina libertate de a utiliza orice monedă în scopul încheierii de contracte şi efectuării contabilităţii. În plus, ar însemna posibilitatea oricărei bănci de a-şi deschide filiale în alt stat pe baza aceloraşi condiţii ca şi băncile autohtone.

Liberul schimb între monede

Scopul acestui plan este de a impune o foarte necesară disciplină agenţiilor monetare şi financiare, silindu-le să nu poată emită, niciuna din ele, niciodată, un tip de bani considerabil mai puţin potriviţi decât cei emişi de celelalte. De îndată ce publicul se va familiariza cu noile alternative, orice deviere de la calea cea dreaptă de a furniza o monedă cinstită va conduce imediat la înlocuirea rapidă a monedei în cauză de către altele. Şi fiecare ţară, fiind lipsită de diversele trucuri cu ajutorul cărora este capabilă în prezent să ascundă temporar efectele acţiunilor sale “protejându-şi” moneda, va fi constrânsă să-i menţină valoarea relativ stabilă.

O propunere mai practică decât utopica monedă europeană

Proiectul mi se pare în acelaşi timp preferabil şi mai practicabil decât planul utopic ce vizează introducerea unei noi monede europene, monedă care, în cele din urmă, ar avea drept efect o mai bună fortificare a sursei şi rădăcinii tuturor racilelor monetare, monopolul guvernamental al emisiunii şi controlului banilor.

Hayek

***

Friedrich Hayek, Denaționalizarea banilor, prima ediție 1976.

P.S. În contextul crizei din Grecia și a tuturor discuțiilor referitoare la aceasta, merită să punctăm din nou și din nou că complementul liberei mișcări a forței de muncă și a capitalului nu era instituirea unui monopol monetar, ci – LOGIC! – libera circulație monetară. UE trebuia să permită concurența monetară. Într-o economie cu adevărat liberă oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a utiliza ce monedă vor, când vor, unde vor.

 

117 Shares
117 Shares
Share
Tweet
Share