29 November 2020
Home / Lectia de economie / Project “Kribi” – sau cum nivelul de trai depinde de economisire, capital, capitalism…

Project “Kribi” – sau cum nivelul de trai depinde de economisire, capital, capitalism…

Cum poți să îmbunătățești viața unei comunități de 200 de oameni, cu prețul unei mașini sport? Simplu, oferindu-le capitalul necesar pentru a-și crește productivitatea și pentru a-și permite implementarea unor metode de producție mai “întortocheate”.

Până la minutul 1:15 aflăm procesele de producție primitive au o productivitate redusă, adică asigură venituri reduse comunității de pescari. Apoi descoperim că planul Kribi constă în dăruirea capitalului necesar “teleportării” acestei comunități într-un nou echilibru caracterizat printr-o productivitate sporită și, în consecință, prin posibilitatea satisfacerii unui spectru mai larg de nevoi (educație, îngrijire medicală). Bărcile moderne și depozitele frigorifice le-ar permite pescarilor nu doar să prindă mai mult pește, dar și să integreze pe verticală câteva verigi din traseul mărfii până la consumatorul final. Și, deși filmulețul nu ne spune, această dotare cu capital ar permite și adâncirea diviziunii muncii – probabil câțiva pescari vor renunța la prinderea peștilor (oricum tehnologia de pescuit le asigură o cantitate mai mare) și se vor axa pe prepararea acestuia și pe vânzarea de produse mai rafinate (în loc de pește simplu).

O singură chestie nu este menționată în film și, în absența ei, visul unei “dezvoltări sustenabile” a micii comunități pescărești este compromis: necesitatea economisirii unei părți din venitul nou câștigat. De ce? Deoarece bunurile de capital achiziționate cu banii din donații și puse la dispoziția africanilor se vor deprecia în timp și necesită înlocuire ulterioară. În absența economisirii și a reinvestirii judicioase, comunitatea de pescari se va bucura o vreme de pomana oferită, după care va pica în capcana subdezvoltării în care se zbate în prezent.

kribi

O mulțime de factori pot periclita creșterea nivelului de trai al pescarilor pe termen lung:

  • hazardul moral, adică tentația de a nu economisi nimic în speranța că peste ani vor primi iar ajutor de la străini.
  • intervenția statului, care poate descoperi în prospera comunitate de pescari o nouă vacă de muls pentru bugetul public.
  • invidia intermediarilor, care pot corupe autoritățile să le asigure privilegii prin legislație.

În fond, proiectul Kribi nu va avea succes dacă nu este înțeleasă lecția capitalismului și dacă ajutorul extern inițial nu este ulterior dublat de instituții care să asigure continuarea acumulării de capital.

 

 

1 Shares
Share
Tweet
Share