20 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Prohibiția păcănelelor și viciile guvernanților

Prohibiția păcănelelor și viciile guvernanților

Am aflat că Parlamentul i-a dat înainte cu interzicerea păcănelelor, oriunde în afara cazinourilor. Legea mi se pare complet stupidă. Pe baza constatării unor comportamente deviante sau a dezvoltării de către unii români a viciului dependenței, legiuitorul se pregătește să atace libertățile și drepturile tuturor indivizilor. Dacă ar avea o minimă rațiune, parlamentarii ar insista pe importanța educației, nu pe prohibiție. În fond, dependența dovedește lipsa de educație. Dar așa cum îi este caracteristic, statul acționează fără discernământ și, cum ar veni, intenționează să opereze pacientul cu drujba: “Există unii care își joacă la păcănele toți banii? Atunci hai să interzicem păcănelele!”

Dacă ar fi consecvenți, parlamentarii ar trebui să ceară și interzicerea altor activități, pentru că oamenii sunt dependenți de diverse chestii, nu doar de păcănele. Ba chiar mi se pare că unele adicții au un impact social mult mai mare.

O scurtă listă cu vicii care ar trebui interzise, în logica parlamentarilor:

  • Dependența de jocuri video. Apare în copilărie și uneori rămân sechele. Mulți copii preferă să-și petreacă timpul liber în fața play station-ului în loc să tragă o miuță în spatele blocului sau, mă rog, să-și ajute bunicii la cules de cartofi. De aici o sumedenie de probleme care în final ne apasă pe noi ceilalți, plătitorii de taxe.
  • Dependența de manele. Nu are sens să intru în detalii. Subminează frumusețea de cultură națională.
  • Dependența de mers cu mașina. Ți se va spune că după ce îți cumperi mașină începi să mergi cu ea și la WC. Îți crește burta și riscul de atac cerebral. Plus că distrugi planeta cu atâtea gaze scose pe țeava de eșapament. Ar trebui să se dea o lege care să permită deplasarea cu mașina doar între localități, nu și în interiorul lor.
  • Dependența de cărți sau filme. Mai mereu apar dependenți din aceștia în jurul meu. În fiecare zi îl văd pe colegul de birou citind, azi citea un autor care a luat Premiul Nobel pentru literatură în  1917. E clar, omul e dependent și i-am spus în față, în loc să se ocupe să repare imprimanta din birou ca să producem și noi ceva, el stă și citește. Vă dați seama câtă producție se irosește din cauza celor care gândesc și nu muncesc?
  • Dependența de călătorii; știu oameni care profită de orice ocazie pentru pleca într-o excursie în străinătate, cheltuind în acest scop sume importante. Pe lângă adicția manifestată, aceste persoane sunt adevărați sabotori ai economiei, banii pe care ei îi cheltuie în alte țări ar putea stimula consumul intern și ar crește PIB-ul. Tot pe acest considerent all inclusive-ul trebuie interzis, dă mare dependență.
  • Dependența de mall, de shopping și mai ales dependența de Carrefour. Și nu mă refer la obiceiul băiețașilor de cartier cu două parale în buzunar de a frecventa mall-urile pentru a da bine în poză sau în relatările prietenilor. M-am săturat de pensionarii care una-două, pentru orice fleac, se duc în Carrefour să facă aglomerație; obiceiul lor creează externalități negative, mă obligă pe mine – cetățeanul normai care se duce la cumpărături o dată la 3 zile sau în weekend – să stau permanent la coadă la casă.

Vreți să fiu serios? Ei bine, am lăsat la urmă un soi de dependență care chiar mi se pare important: dependența de politică. De la Maslow știm că una din nevoile omului este aceea de fi prețuit, stimat, apreciat de semenii săi. Dar există un aspect negativ al acestei nevoi, asociat frustrărilor pe care le acumulează individul și care îl pot conduce către narcisism, către nevoia constantă de a fi preamărit, lăudat, către dorința de a-i domina pe cei din jur. Apropos, vă amintiți cum stătea fostul prim-ministru Boc pe vârfuri?

Premierul roman, Emil Boc, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si presedintele Romaniei, Traian Basescu, pozeaza pentru fotografia de familie, la lucrarile celei de-a treia editii a Summit-ului Mondial al Procurorilor Generali

Mecanismul democratic modern (spre deosebire de cel din „societățile eroice” demult apuse) tinde să selecteze pentru funcțiile de conducere în stat persoane vicioase. Cine arde de dorință să ajungă să conducă țara? Doar un sociopat. Doar cineva în care mocnește disprețul față de restul lumii, cineva care se crede superior dar care nu a reușit să obțină vreun rezultat notabil într-o meserie obișnuită, pe scurt cineva afectat de un complex de inferioritate – doar acesta este permanent mânat să vâneze funcții publice. Doar o persoană care a fost lipsită de iubire vrea să fie adulată, aplaudată, servită, votată cu ambele mâini. Ce știe să facă incapabilul? Să-i conducă pe ceilalți! Doar cineva cu un ego nemăsurat, care ne crede proști, vrea să ajungă să ne hotărască viața. Doar un pasionat de putere vrea să cucerească puterea (OK, sunt și excepții…). Iar așa cum știți, puterea corupe… dar adesea cei care ajung la putere sunt deja cei mai corupți membri ai societății. Hayek a explicat foarte clar în “Drumul către servitute” motivele pentru care „cei mai răi ajung în vârf”.

“Eu aş defila prin tot Parlamentul României, printre toţi guvernanţii României, cu întrebarea ‘Ce ştii să faci?‘,” spunea Pleşu. Păi, ce să știe să facă? Legi! Acești oameni și-au dorit să scrie legi, să dicteze mersul lumii, așa cum cred ei că este mai bine. Acești oameni ard de dorința de a-i subjuga pe alții și de a le confisca avuția – vedeți cum evazionistul este înfierat cu mânie proletară zi de zi, de a stabili EI ce să învețe copiii noștri, de a decide EI în locul meu. La ce se pricep EI? Acești inși sunt experți în folosirea „mijloacelor politice” fiindcă sunt incapabili să folosească „mijloace economice” – cum s-ar fi exprimat Franz Oppenheimer. Ei nu sunt în stare să producă ceva care să fie cumpărat de restul societății, nu pot presta un serviciu care să fie apreciat în mod voluntar și cinstit. Ei s-au specializat pe căpușarea avuției produse de alții, pe redistribuirea avuției, pe manipularea și extorcarea lui Gheorghe concomitent cu acordarea unui privilegiu lui Vasile. Asta știu ei să facă.

female-sociopath-mask-2

Vă mai miră că acești oameni ajung să înfunde pușcăriile? Vă miră cum rând pe rând elita partidelor politice este decimată de DNA? Nu că DNA-ul ar funcționa fără cusur…

Așa cum a spus H. L. Mencken, “legiuitorul american mediu nu este doar un măgar, ci mai mult, el e un tip sinistru, lingău, depravat și ticălos.”

Generalizați cum credeți potrivit.

[layout show=”1″]
2 Shares
Share
Tweet
Share