17 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Programul Rabla distruge comerţul şi mediul înconjurător

Programul Rabla distruge comerţul şi mediul înconjurător

Încă un studiu întreprins în tradiţia economiei mainstream (aha, deci nu făcut de cârcotaşi liberali ca mine) vine în apărarea beneficiilor liberului-schimb. L. Davis şi M. Kahn arată că programul “Rabla” implementat de guvernele occidentale afectează în sens negativ bunăstarea şi mediul înconjurător, dacă privim din perspectivă globală.

Autorii amintesc uitucilor că intervenţia guvernului are un cost de oportunitate. Ei explică foarte corect că importul de maşini second-hand din ţările dezvoltate este un factor de reducere a poluării în ţările subdezvoltate – implicit, nu trebuie taxat, aşa cum au făcut guvernanţii subdezvoltaţi din România, chipurile, tocmai pentru a proteja mediul! Programul “Rabla” sărăceşte naţiunile mai înapoiate, pentru că scumpeşte maşinile şi, astfel, stimulează indivizii să folosească maşini mai vechi mai mult timp, poluând evident mai mult. Desigur, el sărăceşte şi naţiunile bogate, fiindca deturnarea de comerţ reduce bunăstarea (başca ineficienţa guvernului în cheltuirea banului public).

Astfel, adaug eu, programul Rabla nu are decât un singur rost: stimularea faliţilor din industria auto. Culmea e că ecologiştii se bucură! De fapt, doar naivii cred că ecologiştilor militanţi le pasă de mediu.

0 Shares
Share
Tweet
Share