20 September 2020
Home / Alexandru Butiseaca / Programul de sprijinire a tinerilor care se întorc la sat văzut prin scrisoarea unei mame către comisarul european pentru agricultură si dezvoltare rurală

Programul de sprijinire a tinerilor care se întorc la sat văzut prin scrisoarea unei mame către comisarul european pentru agricultură si dezvoltare rurală


Cuvinte cheie: măsura 112, încurajarea tinerilor antreprenori, ipod în fân, adio McDonald’s, cu bine IMAX

De ce maică a nvatat copilul meu? Să se târască iar pe arşiţa asta? Ce lume- i asta de-o trăim de mi-a ajuns din nou la câmp?
Stimate domn v-o spui cu foc în suflet ce oameni ne conduc destinul, de a plecat de lângă mine şase luni prin ţări străine şi diplomele is în sertar? La ce e bun copilul meu? Ce i-aţi făcut de nu-mi vorbeşte cu oamenii de pe ogor , când toată lumea îl întreabă dacă-i din nou agricultor?
Ce şcoală i-ai făcut mata de nu mi-l crede nimenea?
Rămâne să va scriu din nou ca să-mi răspundeţi şi nu voi ca să mă ştie . Nici preotul din sat nu poate să-nţeleagă cum un om cu fruntea mare şade zilnic pe ogoare. Ah domnule comisar eu vă cer să-mi scrieţi stingându-mi focul ce mă arde când băiatul meu cel mare tace singur în odaie. Ce să spui eu lumii mele când mă-ntreaba de fecior : “cand se întoarce fa Mario înapoi cunoscător?”
Ce blestem pe curtea mea să mă tot întrebe lumea de băiatul ăla mare ce fugise cu o bursă academiciană luni de-a rândul dintre noi, ca să fie om-folos la Uniunea Ieuropeană?
Domnule comisar rogu-te să-mi scri răspuns nu ştiu să-nţeleg mai bine cum să-mi impăc copilul meu şi să-l primeşti din nou, la tine.

Vă mulţumesc ,

Eu, Tăticăsu,Preotu Marin şi poştaşul dintre sate.

Tromboane etatiste:

• Ilaritatea propagandei: se doreşte încurajarea reînnoirii generaţiei care lucrează în agricultură, prin promovarea instalării tinerilor fermieri, în contextul îmbătrânirii îngrijorătoare a mediului rural.

• Anduranţa puerilă: un europarlamentar român propune înfiinţarea unui program Erasmus pentru ca tinerii să aibă posibilitatea de a petrece un stadiu de până la şase luni într-o exploataţie agricolă dintr-o altă ţară a Uniunii Europene dobândind astfel cunoştintele şi abilităţile necesare pentru gestionarea unei ferme moderne.

• Snopi de subvenţii: 25.000 de euro pentru ţinerii care se întorc la sate. Statul român are în plan sprijinirea tinerilor care doresc să se mute la ţară şi să demareze o afacere în domeniul agricol. Agricultorii care se întorc la sate şi îşi înfiinţează o fermă pot primi un ajutor de până la 25.000 de euro, bani care vor veni prin intermediul Măsurii 121 privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural.

Didactic luminator: “dacă guvernul îi subvenţionează pe agricultori, atunci trebuie să extragă fonduri de undeva, fie direct de la contribuabili, prin taxe, fie prin expansiune monetară. Dacă guvernul obţine banii prin prelevare de taxe, atunci contribuabilii vor dispune de mai puţini bani pentru a-şi cumpăra bunurile şi serviciile pe care le-ar fi preferat altfel. Dacă guvernul îşi procură banii prin inflaţie sau prin expansiunea creditelor, atunci toate preţurile şi întreaga structură a producţiei vor sfârşi prin a fi afectate. Agricultorii pot ieşi într-adevăr în câştig, cel puţin pe termen scurt. Dar, beneficiile lor trebuie cântărite ţinând seama de costurile impuse contribuabililor şi consumatorilor care, în afara cazului când guvernul subvenţionează şi produsele alimentare, trebuie să cheltuiască mai mult pentru a-şi asigura hrana. Aşa că, a spune că majoritatea este favorabilă subvenţiilor agricole nu este destul pentru a-i determina pe utilitarişti să le recomande.” (sursa)

0 Shares
Share
Tweet
Share