28 October 2020
Home / Articole / Prima Casă o ia razna, după model american?

Prima Casă o ia razna, după model american?

Vasile Dâncu a declarat azi că Programul Prima Casă trebuie să se extindă în direcția debitorilor săraci:

“În ceea ce privește programul “Prima Casă”, el va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanțe, să avem un buget începând de anul viitor de câteva ori mai mare, pentru că este cu adevărat un program de succes din ultimii ani și a reușit să performeze foarte bine din toți indicatorii…

Vom încerca să optimizăm acest proiect. Poate este necesar să ne gândim un pic la condiții, să facem niște condiții de acordare a avansului, de exemplu, care să fie în corelație cu veniturile pe care le au familiile tinere. Pentru multe familii tinere, 15% din valoarea unei locuințe este poate prea mult, este și greu de obținut un credit. Așa încât ne gândim la facilitarea acestor credite legate de “Prima Casă.”

În 2003, senatorul american Bernie Frank declara următoarele în legătură cu cele două instituții care se ocupau de subvenționarea creditelor ipotecare:

“Fannie Mae şi Freddie Mac au jucat un rol deosebit de util în facilitarea cumpărării de locuinţe… Ele au această misiune, pe care Congresul le-a acordat-o în schimbul unui aranjament care le conferă anumite avantaje… Sunt de părere că atât noi cât şi guvernul federal am făcut probabil prea puţin pentru a le determina să îndeplinească obiectivele stabilite legate de facilitarea cumpărării de locuinţe… În opinia mea, cu cât sunt mai mulţi cei care exagerează problema riscului şi a stabilităţii financiare, cu atât sunt mai mulţi cei care avertizează asupra pericolului ca Trezoreria să întâmpine serioase pierderi financiare, pierderi pe care nu le întrezăresc… Cu cât se pune mai multă presiune aici, cu atât cred că ne îndepărtăm de obiectivul facilitării cumpărării de locuinţe”.

prima-casa

Vedem, așadar, că programul Prima Casă tinde să devină subprime în viitor. Probabil se va duce mai cu dedicație pentru debitorii săraci sau de-a dreptul insolvabili. Totul în numele nobilului ideal al îmbunătățirii condițiilor de locuit, desigur – o gogoașă politicianistă.

Vin vremuri interesante. La următoarea criză, pe care evident că nici un politruc nu o prevede, rata default-ului la creditele Prima Casă va urca semnificativ și va ajunge să fie cea mai mare pe întregul segment al creditelor ipotecare. Pentru simplul motiv că la Prima Casă apelează și debitorii care din start au probleme, care și în vremuri bune cu greu se încadrează cu greu la un credit.

Din păcate opinia că Programul Prima Casă trebuie dezvoltat în direcția debitorilor subprime este susținută și de tehnocrați. Doamna ministru de finanțe se raliază acestei propuneri. E bine să rețineți acest lucru ca să nu aveți dubii sau iluzii în legătură cu cine anume a apăsat pe butonul nuclear.

Politicienii nu învață niciodată să facă bine societății. Ei învață doar cum să-și mângâie clientela de partid și cum să-și mobilizeze electoratul, subminând bunăstarea generală. Și oricâte crize au fost în istorie, ele sunt repede date uitării.

98 Shares
Share
Tweet
Share