18 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / „Prima casa” încalcă logica economică

„Prima casa” încalcă logica economică

Iniţiativa guvernului de a garanta creditele contractate de potenţialii cumpărători de case a fost criticată din multe puncte de vedere. Şi pe bună dreptate. Însă nimeni nu a observat că această măsură (ca multe alte politici guvernamentale – vezi, de exemplu, legislaţia salariului minim) va produce efecte contrare intenţiei celor care o promovează.

Consecinţa principală a măsurii va fi aceea că, stimulând cererea pentru locuinţe, va imprima o tendiţă de creştere a preţurilor – sau de încetinire a scăderii lor – depinde cum privim lucrurile. Altfel spus, în urma garantării de către guvern a creditelor imobiliare, preţurile acestor active vor fi mai mari decât ar fi fost în absenţa acestei măsuri (sper să mă înţelegeţi că aici nu este vorba de o constatare empirică, ci de una logică).

Prin urmare, „Prima casă” nu are cum să fie benefică pentru doritorii de locuinţe. Interesul potenţialilor cumpărători este cel mai bine slujit de scăderea preţurilor. Prin aşa-zise măsuri de „stimulare a cererii”, scăderea preţurilor este împiedicată. Este un non-sens să afirmi. Atunci, că îţi pasă de situaţia locativă a populaţiei.

Realitatea este că marele beneficiar al acestei măsuri este industria imobiliară, cea care îşi face probabil cruce aşteptând ca băncile să pună în practică „indicaţiile preţioase” emise de guvern. La fel cum marele beneficiar al Programului „Rabla” este industria auto. Industriaşii îşi trag astfel profiturile nu servind consumatorii, ci pe spinarea acestora.

Aşa ne trebuie.

1 Shares
Share
Tweet
Share