20 October 2020
Home / Articole / Președintele este gol! Un mare motiv pentru demisia lui Traian Băsescu

Președintele este gol! Un mare motiv pentru demisia lui Traian Băsescu

În vreme ce simpatizanții și criticii președintelui Băsescu continuă disputa aprinsă cu privire la scandalul de corupție din jurul acestuia, veritabilul motiv pentru care președintele ar trebui să demisioneze este trecut sub tăcere. Cum o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, opozanții lui Traian Băsescu sunt stimulați să ațâțe opinia publică împotriva președintelui cu filmulețe înregistrate cu camera ascunsă; partizanii acestuia, în lipsă de poze sau filmulețe, au o filozofie întreagă: președintele nu este vinovat pentru că nu există probe în acest sens; în plus, el este un erou tocmai pentru că nu își dă demisia și și-a sacrificat fratele de dragul justiției. Ambele tabere omit un lucru esențial.

Problema lui Traian Băsescu nu ține de vinovăția sau nevinovăția lui în cazul de trafic de influență pentru care a fost arestat fratele său. Marea problemă a lui Traian Băsescu ține de răspunderea politică. Dacă toată această situație nefericită s-ar fi rezumat la o problemă penală, în care singura întrebare ar fi “A luat sau nu președintele sute de mii de euro pentru a influența justiția?”, atunci  nu ar fi meritat să tocim tastele calculatorului pentru a dezbate subiectul. Pe bune, trăim în țara în care unii culeg milioane în mod legal pentru a duce companii de stat în insolvență (Hidroelectrica) afectând numeroase locuri de muncă și siguranța energetică națională, și noi ne certăm pe o mită de câteva sute de mii de euro?! Trăim în țara în care se fură legal o autostradă (Bechtel), iar noi dezbatem dacă un infractor comun putea scăpa de închisoare prin intervenția pe sub masă de la Cotroceni?! Oare cât de fandosiți mai suntem?! Nu, nu vinovăția penală a lui Traian Băsescu este problema, ci răspunderea politică a acestuia.

Traian Băsescu a câștigat alegerile mizând pe cartea înfăptuirii justiției și a reducerii corupției. După ce a stat la Cotroceni două mandate, România nu este întrecută decât de Bulgaria la nivelul corupției (potrivit Corruption Perceptions Index 2013); nota bene, în 2013 a scăzut în clasament 2 poziții față de 2012. Sigur, se spune, avem oficiali de rang înalt în sistemul judiciar care sunt mai incoruptibili decât Robespierre. Poate că avem, însă faptul că vorbim mereu de aceste persoane este cea mai bună probă a faptului că România este bolnavă de corupție. Știți, la fel facem și la fotbal, vorbim mereu de Hagi pentru că nu mai avem despre ce altceva să vorbim. Dar nu aceasta este totuși cea mai dură acuzație politică ce i se poate aduce lui Traian Băsescu. În opinia mea, președintele se face vinovat de ceva încă și mai important.

Traian Băsescu a compromis ideea reformei statului, atât prin absența înfăptuirii acesteia, cât și prin risipirea suportului popular pentru ea. Un conducător politic nu poate guverna împotriva opiniei majorității. Traian Băsescu este responsabil politic pentru faptul că nu a reușit (ba chiar a subminat) consolidarea unui curent de opinie favorabil schimbărilor pe care le-a tot clamat. Electoratul a fost o perioadă sedus de idea combaterii corupției ca mijloc de creșterii a bunăstării sociale:

Electoratul autentic liberal vrea să trăiască el bine, nu să o ducă alții prost. Nu uitați, corupția nu este o cauză în sine a sărăciei; corupția este un efect al instituțiilor politice care cultivă redistribuția avuției și clientelismul.

Ei bine, ce s-a întâmplat în regimul Traian Băsescu? Sărăcirea majorității a fost politică de stat prin angajarea unui împrumut public de 20 de miliarde de euro și reducerea salariilor și a pensiilor. Scopul? Subvenționarea oligarhiei financiare și implicit a clientelei politice. S-a restrâns cumva rolul pe care statul îl joacă în economie și societate, astfel încât rostul șpăgii să dispară? Nicidecum! Ai noștrii incoruptibili ca brazii și-au propus… să eficientizeze statul! În fine, s-a redus economia subterană care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor? Nu, din contră, ea a crescut ca urmare a politicilor de impunere a unor noi biruri și de exploatare a celor care câștigă un ban fiindu-le de folos semenilor lor.

Dad

Nici nu mai contează pentru ce anume s-a pierdut suportul popular. Cert este că dintr-o mulțime de motive punctuale sau principiale majoritatea populației a încetat demult să mai creadă în bătălia eroică a lui Traian Băsescu cu “sistemul ticăloșit”. Eroismul președintelui mai este prezent doar mintea celor care cred în poveștile cu Albă ca Zăpada. Aceasta este marea povară pe care o duce pe umeri președintele nostru și motivul pentru care trebuie să renunțe la funcție: batjocorirea sprijinului popular pentru reformă.

Traian Băsescu avea ocazia să intre în istorie ca un președintele sub mandatul căruia România s-a cizelat, s-a înfrumusețat. În loc de civilizație și rafinament am avut însă parte de mult circ populist. Așa spune nu verdictul justiției, ci verdictul populației. Acum Traian Băsescu își mai poate fi reținut de istorie doar dacă își dă demisia; de rușine, nu de onoare.

[layout show=”1″]

 

1 Shares
Share
Tweet
Share