29 November 2020
Home / Ce face statul? / Prejudiciul din retrocedarea ilegală a pădurilor: 0,2% din PIB

Prejudiciul din retrocedarea ilegală a pădurilor: 0,2% din PIB

Conform DNA prejudiciul adus prin retrocedarea ilegală a pădurilor în cazul Sârbu-Hrebenciu-Prințul Paul este de peste 300 milioane euro. Cum PIB-ul României este de circa 140 miliarde euro, înseamnă că paguba reprezintă 0,2% din PIB.

Cu alte cuvinte, dacă statul ar fi vândut cele 43000 de hectare ar fi încasat 300 mil. euro. Ce ar fi putut face statul dacă ar fi avut acești bani – și desigur, dacă eu nu ar fi fost șterpeliți prin alte acte de corupție din achiziții publice etc.?

  • Ar fi putut să cumpere 1 milion de laptop-uri, câte unul pentru fiecare elev din ciclul primar;
  • Ar fi putut să construiască un spital de urgență regional (la costul estimat de stat), care probabil ar fi salvat multe vieți;
  • Ar fi putut să construiască 60 km autostrada la standardul de cost existent;

sau, mai ales,

Ar fi putut să ne scutească de acciza de 7 cenți (despre care se spune că aduce la buget 400 mil. euro), astfel încât să rămână mai mulți bani sectorului privat, adică oamenilor de rând, care cu siguranță sunt mai prevăzători atunci când vine vorba să-i cheltuie.

Ce reprezinta 300 foarte mic

 

În România s-au petrecut nenumărate acte de jefuire a banului public. De ce? Oare sunt românii mai hoți decât alții? Nu neapărat. Ci din cauză că noi am încredințat statului, adică unei cete de politicieni, destinele noastre. Din cauză că noi credem că e bine ca resursele țării să fie în proprietatea statului, iar banii să șadă la bugetul public, mai degrabă decât în buzunarele noastre. Din cauză că așteptăm să facă “tătucul” sau “bunicuța” de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria nu știu ce minune. Ei poftim! Asta fac politicienii!

0,2% din PIB azi, 0,1% mâine… 0,03 cu ocazia asta, 0,7% cu altă ocazie… și ne întrebăm de ce suntem săraci! Suntem săraci nu fiindcă politicienii fură – asta se întâmplă peste tot în lume – ci fiindcă noi le permitem să nu facă reforme și ne confiște prea mulți bani înghițind toate gogoșile pe care ni le livrează. Este simplu: cu cât le dăm mai multe resurse, cu atât fură mai mult, cu atât rămânem mai săraci.

P.S. Vlad Petreanu are azi o postare pe blog în care folosește conceptul economic de cost de oportunitate ca instrument pentru explicarea consecințelor anumitor evenimente. Evidențiază, de exemplu, că prejudiciul din cazul analizat echivalează cu salariile anuale ale tuturor medicilor din România.

0 Shares
Share
Tweet
Share