20 October 2020
Home / Economişti / Predicții despre SUA: Dan Bucșa (Unicredit) vs. Shostak (Mises Institute)

Predicții despre SUA: Dan Bucșa (Unicredit) vs. Shostak (Mises Institute)

Dan Bucșa (Unicredit) a susținut o prezentare despre contextul și perspectivele economiei globale în general și ale României în particular. Printre altele a susținut că creșterea creditării scoate din criză SUA, ceea ce nu se întâmplă în zona euro, unde creditarea corporațiilor scade. Dar perspectivele sunt similare:

Așteptăm o accelerare a creșterii în țările dezvoltate, și mă refer aici în principal la Statele Unite și zona euro.

Creditul si economia

 

Acest optimism nu este împărtășit de Frank Shostak, un economist al Școlii Austriece, care a postat recent o analiză susținând că ritmul de creștere al mase monetare din SUA se află în scădere, ceea ce va antrena scăderea ritmului de creștere a producției.

Shostak prediction

 

Shostak arată că producția din SUA este determinată de creșterea monetară (deci este o creștere strict inflaționistă, bazată pe credit), și orice încetinire a tiparniței riscă să arunce economia înapoi în recesiune:

Given a decline in the yearly rate of growth of AMS from 14.8 percent in October 2011 to 6.7 percent in September this year, we suggest this likely to depress economic activity going forward…

it is quite likely that Fed policymakers will decide to postpone the tapering of asset purchases also in December.

Rămâne de văzut cine are dreptate. Desigur, este lipsit de sens să facem un pariu (nimeni nu știe ce se poate întâmpla exact mâine) dar, în fond, am impresia că aici se ciocnesc două viziuni: una care consideră că problemele economiei SUA au fost eliminate prin ieftinirea creditului și alta care crede că fundamentele microeconomice sunt în continuare nesănătoase și creșterea este reversibilă.

P.S. Am salvat prezentarea lui Dan Bucșa, care conține aprecieri interesante referitoare la România, cu unele sunt de acord, cu altele nu, dacă am timp voi reveni la ea și, oricum, sunt curios cum va trece testul timpului.

0 Shares
Share
Tweet
Share