25 November 2020
Home / Tălâmbul economic / Powerpoint cancan: guvernarea Ponta vs. Băsescu

Powerpoint cancan: guvernarea Ponta vs. Băsescu

Ieri premierul a ieșit cu o prezentare despre performanțele guvernării. Prezentarea este atât de infantilă, încât cu greu poate fi comentată și dezonorează încă o dată echipa economică a premierului, în frunte cu ministrul de finanțe. Nu știu dacă cititorii acestui blog așteaptă un comentariu serios la powerpoint-ul realizate de guvern. Aș putea lua fiecare slide în parte demonstrând maniera părtinitoare, profund propagandistică în care a fost realizat, dar cred că este o pierdere de timp. Cea mai bună reacție la o asemenea prezentare, este să aduci una contrară, la fel de puerilă, astfel încât toată lumea să observe lipsa bunei credințe.

Totuși, înainte de a porni distracția, să formulez măcar două comentarii de substanță. Vedeți primul slide al prezentării Ponta?

ponta 1

Ați înțeles câți bani rămân la dispoziția firmelor private după reducerea CAS? Hai, că v-am încercuit cu vișiniu. Deci câți? OK, nu sunt arogant, știu că ați înțeles: zero. Zero bani rămân la firmele private deoarece guvernul a colectat deja sau urmează să colecteze înapoi la buget, prin alte mijloace, toți banii la care renunță prin reducerea CAS. Se poate spune că în acest caz se aplică vechiul proverb: gura păcătosului adevăr grăiește: pentru guvern reducerea CAS reprezintă un “cost”, care trebuie “acoperit”, altminteri…. lucruri rele se întâmplă. Dacă guvernul ar vrea să facă într-adevăr un bine sectorului privat, atunci ar reduce povara fiscală, nu ar da cu o mână ce ia cu alta. Dar nu aceasta este intenția guvernului, – să facă un bine economiei, să reducă rolul statului comparativ cu cel al sectorului privat. Evident că nu, dovadă și faptul că pierderile suferite de stat prin reducerea CAS se acoperă integral din alte creșteri ale poverii fiscale, iar nu din reducerea vreunei cheltuieli. Ah, nota bene, creșterea salariului minim, chiar ea, reprezintă o măsură de creștere a fiscalității, fiindcă uite, scrie negru pe alb că aduce bani la buget. Și atunci nu era mai simplu pentru premier să-i replice președintelui socialist Băsescu: stați liniștit domnule președinte, la dispoziția sectorului privat rămân zero lei, am avut grijă să adunăm ceva în avans și, dacă, realitatea o cere, mai inventăm vreo două taxe și acoperim… costul?

Al doilea comentariu serios privește slide-ul decupat și afișat mai jos. Cum poți să spui că un regim a fost risipitor iar altul a guvernat responsabil, când ambele s-au remarcat prin deficite bugetare? Ba mai mult, se vede cu ochiul liber ca regimul care a făcut cele mai mari eforturi de echilibrare a bugetului, cel care a dus politica de austeritate pentru care a fost criticat inclusiv pe acest blog și pentru care l-au condamnat opozanții politici a fost regimul Băsescu-Boc! Am tras două linii pe poză pentru a scoate în evidență ritmul accelerat în care a scăzut deficitul bugetar înainte ca guvernul Ponta să preia puterea.

Bun. Acestea este singurele comentarii serioase pe care am de gând să le fac despre prezentarea premierului. Mai serioase de atât, pe marginea unei asemenea prezentări… nu pot.

Și acum – Ta-na-na-nam! – iată cea mai dură, elocventă, indubitabilă prezentare care demonstrează că guvernarea Ponta nu a adus nimic bun. În ordine la raport creditele neperformante, șomajul, investițiile, prețul motorinei și venitul real al gospodăriilor.

Bogdan 1

 

Bogdan 2

 

Bogdan 3

 

Bogdan 4

 

Bogdan 5

 

0 Shares
Share
Tweet
Share