27 October 2020
Home / Economişti / Poșta Română – sau cum socialismul o ia turbo

Poșta Română – sau cum socialismul o ia turbo

Sper că nu ați uitat de scandalul de la Poșta Română, unde directoarea serviciului juridic și fericita posesoare a unei parașute de aur în valoare de 60 000 euro și-a încheiat contractul. Vi se pare normal ca un director la stat să primească atâția bani? Pentru contribuția adusă unei companii falimentare care are datorii de 56 milioane euro la stat?! Octavian Bădescu, fostul manager privat al diviziei de curierat rapid al Poștei, explică pe blogul personal cum funcționează sistemul:

In cazul de fata, simplu: Compania de stat (proprietatea noastra) pierde bani. Se imprumuta la banci. Cand nu mai are cu ce gaja creditele se merge la guvern si se solicita taierea datoriilor/conversie, pentru ca bilantul sa arate mai bine si sa se poata imprumuta in continuare.
Dar e o problema, miscarea asta s-ar numi „ajutor de stat” si nu ne lasa UE. Cu o exceptie – compania sa se afle in proces de privatizare.

Pai atunci, hai sa ne facem ca vrem sa o privatizam. In timp ce „mimam”, stergem datoriile. Apoi esueaza privatizarea. Nici o problema, mai mimam si la anul. La Posta, la CFR…
Mai visati cumva la revitalizarea companiilor de stat cat timp se poate cheltui mai mult decat se produce, cat timp se pot taia datoriile din pix, adica sa se ia bani din buzunarele noastre? Nu ajung banii? Nicio problema, marim TVA-ul, acciza la benzina si alte asemenea.

De ce toate acestea? Printre altele si ca sa viram Rositei 60.000 euro.

Holo

Acum, dacă vă scandalizează situația avem două feluri de soluții:

1. Dăm o lege prin care îi acuzăm de subminarea economiei naționale pe toți cei care au votat aceste salarii în companiile de stat + pe cei care au contribuit la falimentarea lor și ne punem pe noi – oameni curați ca lacrima – la conducere. Cu noi în frunte socialismul va merge așa cum trebuie.

2. Desființăm imediat toate subvențiile către companiile de stat și le privatizăm pe 1 leu către primul venit. În cazul Poștei Române până și un școlar poate înțelege de ce nu are sens o companie de stat pe o piață concurențială unde antreprenorii oferă deja publicului toată gama de “bunuri publice” pe care, chipurile, ar trebui să le producă Poșta.

Dacă stați să vă gândiți veți vedea că nu există decât aceste 2 soluții. Orice alte variante reprezintă de fapt combinații ale celor două și, în consecință, sunt mai opace și mai greu de implementat efectiv.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share