24 February 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Planul de stimulare al economiei americane nu a avut niciun efect

Planul de stimulare al economiei americane nu a avut niciun efect

Astăzi se împlineşte 1 an de la lansarea de către administraţia economică americană a planului de stimulare economică. Aici găsiţi un rezumat al cheltuielilor planificate şi realizate. Conform declaraţiilor oficialilor americani, planul „a oprit în mod evident căderea economică”, a creat locuri de muncă fără număr şi, în general, a adus o puzderie de beneficii societăţii americane. Atât de convingătoare sunt aceste declaraţii încât orice om simplu se poate întreba pe bună dreptate: “Dar de ce să nu continuăm planul? De ce să nu dublăm cheltuielile publice prevăzute în el? De ce să nu le mărim de 100 ori? Nu ar fi bine să avem beneficii de 100 ori mai mari? Dacă economia privată nu funcţionează, de ce să ne mulţumim cu un plan de stimulare de 787 miliarde dolari, de ce să nu lăsăm în seama statului toate chetuielile?”

Sper că aţi ghicit răspunsul. Pentru că cheltuielile guvernamentale nu fac decât să dislocuiască cheltuielile private, iar efectul final este zero. Pretinsul efect de multiplicator nu există, că doar guvernul nu este un magician care poate multiplica iepurii din pălărie! Iar guvernanţii ştiu acest lucru.

Statistic, PIB este obţinut din ecuaţia de mai jos:
PIB = Consum (C) + Investiţii (I) + Cheltuieli guvernamentale (G) + Export net (X – M)

Profesorul John Taylor a disecat datele privind PIB, realizând câteva grafice cu evoluţia principalelor componente ale acestuia. Mai jos aveţi două dintre ele, referitoare la contribuţia investiţiilor şi a cheltuielilor guvernamentale.

Contribuţia planului de stimulare la salvarea economiei e sublimă dar lipseşte cu desăvârşire.

0 Shares
Share
Tweet
Share